Pyszny Zajączek

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

80 gramów

4 sztuki

krem:

0.5 opakowania

0.5 opakowania

3 łyżki

wierzch:

1

1 opakowanie

2 sztuki

1

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Utrzyj Kasię z cukrem pudrem i żółtkami. Dodaj mąkę i wymieszaj.

Krok 2

Uformuj kulę, a następnie owiń ją w folię i wstaw na godzinę do lodówki.

Krok 3

Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je cienko.

Krok 4

Wytnij z ciasta kształt zajęczej głowy.

Krok 5

Przełóż na wysmarowaną Kasią i oprószoną bułką tartą formę.

Krok 6

Z resztek uformuj ruloniki, którymi obtocz krawędzie zajęczej głowy.

Krok 7

Powinny wystawać ponad poziom ciasta.

Krok 8

Będą foremką dla masy.

Krok 9

Masa i dekoracja: 1/2 puszki masy wymieszaj z rozpuszczoną połową czekolady i 3 łyżkami mleka. Rób to w miseczce ustawionej nad parą, wtedy składniki masy łatwiej się połączą.

Krok 10

Upieczone ciasto wystudź, a następnie udekoruj.

Krok 11

Zalej cały środek mazurka masą.

Krok 12

Zrób nos z moreli, a z połówek moreli - gałki oczne, źrenice z migdałów.

Krok 13

Wysyp orzechami i posypką policzki i uszy zajączka.

Krok 14

Wąsy, rzęsy i grzywkę namaluj lukrem.

Krok 15

Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby masa stężała. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszny Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszny Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszny Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszny Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszny Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszny Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszny Zajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej