Serniczek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

306 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

20 dekagramów

2 łyżki

0.5 szklanki

1.5 łyżeczki

masa serowa:

1 kilogram

2 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

9 sztuk

25 dekagramów

lukier:

1

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem.

Krok 2

Kasię utrzeć z cukrami, dodając po jednym żółtku, powoli dodawać ser, wsypać budyń, na koniec włożyć delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek.

Krok 3

Delikatnie wymieszać wszystko łyżką, najlepiej drewnianą i wylać na ciasto. Można dodać bakalie, brzoskwinie z puszki lub zrobić bez dodatków.

Krok 4

Po upieczeniu i wystygnięciu wyjmujemy z blaszki i lukrujemy w całości lub robimy ozdobne wzorki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SerniczekSerniczek

Szukasz ciasta na specjalne okazje? Nie zapomnij o niezawodnym serniku. Wystarczy, że nieco udoskonalisz przepis, np. dodając do niego kilka ulubionych składników, a ciasto zyska zupełnie nowy smak i wygląd. Spód serniczka możesz wykonać z pokruszonych biszkoptów lub herbatników. Kolejną warstwą jest masa serowa, którą przygotujesz na bazie zmielonego twarogu – wylewając ją na schłodzony spód, uderz kilka razy blaszką o blat, dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza. Jeśli chcesz, aby Twój wypiek miał delikatną konsystencję, a co najważniejsze, nie pękł podczas pieczenia, wstaw uszczelnioną od spodu formę z sernikiem do naczynia z gorącą wodą. Upieczone w kąpieli wodnej ciasto, nie tylko bardziej wyrośnie, ale też zachwyci Cię swoją kremową strukturą. Gotowy serniczek udekoruj świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami, jagodami czy wiśniami. Jego wierzch możesz także posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną (szczególnie, jeśli zdecydujesz się na drobniejsze owoce). Smacznego!