Serniczek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.75 szklanki

15 dekagramów

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

masa serowa:

10 sztuk

1 kilogram

2 opakowania

250 mililitrów

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki wymieszać delikatnie i upiec.

Krok 2

Osobno ubić białka z 1/2 szklanką cukru i śmietaną na sztywno.

Krok 3

Ser: Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać ser, wymieszać i dodać budynie.

Krok 4

Rozłożyć do brytfanki - ja nakłuwam ciasto widelcem.

Krok 5

Wszystkie składniki ciasta zagnieść.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SerniczekSerniczek

Sernik to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast deserowych. Idealnie sprawdza się zarówno podczas świąt, jak i jako dodatek do codziennej kawy lub herbaty. Najważniejszym składnikiem sernika jest, oczywiście, twaróg – najlepiej tłusty zmielony przynajmniej dwukrotnie (dzięki temu pozbędziesz się grudek, które widać zwłaszcza w połączeniu z czekoladą). Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zmielony twaróg zastąpić innymi serami, np. cream cheese, Philadephią, ricottą czy mascarpone. Przed pieczeniem należy odpowiednio przygotować formę, w której zostanie umieszczone ciasto (powinna być wyłożona papierem do pieczenia). Pamiętaj także, by masa serowa nie stykała się bezpośrednio z jej brzegami. Gotowy sernik serwuj solo lub posypany cukrem pudrem albo wiórkami kokosowymi. Możesz go także polać ciemną czekoladową polewą oraz ozdobić świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami, wiśniami czy jagodami. Zainspiruj się tym przepisem i zrób smaczny sernik. Podawaj do gorącego kakao lub owocowej herbaty.