TIRAMISU

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

84

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.3 szklanki

0.75 sztuki

2.5 szklanki

4 opakowania

4 łyżeczki

2 opakowania

3 łyżeczki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka, cukier, Kasię, serki - wymieszać mikserem.

Krok 2

Dodać mleko w proszku.

Krok 3

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody; (przed dodaniem do masy wstawić do garnka z gorącą wodą).

Krok 4

Dodać do masy.

Krok 5

Całość podzielić na 2 części.

Krok 6

Biszkopty nasączyć w kawie rozpuszczalnej z dodatkiem alkoholu (np. amaretto)

Krok 7

Na spodzie blaszki ułożyć 1 warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je pierwszą częścią masy.

Krok 8

Na masę położyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i również przykryć ją drugą warstwą masy.

Krok 9

Całość można posypać kakaem i wstawić do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TIRAMISU - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Toskańska zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TIRAMISUTIRAMISU

Jeśli lubisz mocno kawowe desery, koniecznie przygotuj tiramisu! Doskonale sprawdzi się jako dodatek do gorącej kawy, czekolady lub herbaty. We Włoszech chętnie serwuje się tiramisu niezależnie od pory dnia – także na kolację lub drugie śniadanie, szczególnie w letnie, upalne dni. Deser składa się z zaledwie kilku składników: serka mascarpone, biszkoptów (możesz je kupić lub przygotować samodzielnie), kawy, gorzkiej czekolady lub kakao, jajek oraz likieru Amaretto. Nic nie stoi na przeszkodzie, by likier zastąpić koniakiem. Pamiętaj jednak, aby biszkopty moczyć w kawie i likierze zaledwie przez kilka sekund, a następnie usunąć z nich nadmiar płynu. Deser możesz w prosty sposób modyfikować, na przykład dodając do niego swoje ulubione owoce. Pasować będą szczególnie wiśnie, maliny, truskawki porzeczki, borówki, jabłka, a nawet cytrusy: ananasy czy pomarańcze. Podawaj tiramisu w przezroczystych pucharkach, ozdobione listkami mięty – wtedy deser będzie prezentował się najlepiej. Życzymy smacznego!