Agreściak

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

250 gramów

125 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 kilogram

polewa:

50 gramów

250 gramów

4 sztuki

85 gramów

0.33 szklanki

dodatki:

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj żółtko, Kasię i śmietanę, wymieszaj mikserem.

Agreściak - Krok 1

Krok 2

Wymieszane ciasto zagnieć szybko dłońmi. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Agreściak - Krok 2

Krok 3

Formę o wymiarach 22 x 28cm posmaruj Kasią. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wyłóż nim dno formy.

Agreściak - Krok 3

Krok 4

Ciasto posyp najpierw bułką tartą, a następnie wysyp na nie odszypułkowane owoce agrestu

Agreściak - Krok 4

Krok 5

Przygotuj polewę: Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę, śmietankę i rozpuszczoną Kasię.

Agreściak - Krok 5

Krok 6

Całość polej przygotowaną wcześniej polewą i wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piecz około 45 minut. Podawaj po ostygnięciu.

Agreściak - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto daktylowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej