Agreściak

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

125 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 kilogram

polewa:

250 gramów

4 sztuki

85 gramów

0.33 szklanki

dodatki:

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj żółtko, Kasię i śmietanę, wymieszaj mikserem.

Agreściak - Krok 1

Krok 2

Wymieszane ciasto zagnieć szybko dłońmi. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Agreściak - Krok 2

Krok 3

Formę o wymiarach 22 x 28cm posmaruj Kasią. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wyłóż nim dno formy.

Agreściak - Krok 3

Krok 4

Ciasto posyp najpierw bułką tartą, a następnie wysyp na nie odszypułkowane owoce agrestu

Agreściak - Krok 4

Krok 5

Przygotuj polewę: Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę, śmietankę i rozpuszczoną Kasię.

Agreściak - Krok 5

Krok 6

Całość polej przygotowaną wcześniej polewą i wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piecz około 45 minut. Podawaj po ostygnięciu.

Agreściak - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Agreściak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej