Ananasowe ciasto z czekoladą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

80 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

150 gramów

2 łyżeczki

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i sezamem.

Krok 2

Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do mąki.

Krok 3

Kasię utrzyj z miodem na puszystą pianę.

Krok 4

Do ucieranej Kasi dodawaj kolejno jajka na zmianę z mąką.

Krok 5

Tortownicę posmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 6

Przełóż do niej ciasto.

Krok 7

Ananasa osącz z zalewy i pokrój na kawałki.

Krok 8

Ułóż na cieście i lekko powciskaj.

Krok 9

Piecz około 50 min. w 180 st. C.

2

Opinie o przepisie

  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 09.12.2015

    Luiza LJ - dziękujemy za zwrócenie uwagi. Przepis został już poprawiony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luiza LJ

    Luiza LJ, 03.12.2015

    "Kostka do pieczenia Kasia 1 dkg" - czyli 10 g ????!!!! Ludzie, weryfikujcie trochę przepisy. Proszę o poprawienie błędu, bo tu pewnie miało być 10 dkg czyli 100 g.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ananasowe ciasto z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ananasowe ciasto z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ananasowe ciasto z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ananasowe ciasto z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ananasowe ciasto z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ananasowe ciasto z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ananasowe ciasto z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ananasowe ciasto z czekoladąAnanasowe ciasto z czekoladą

Jeżeli masz ochotę na ciasto owocowe w nowej odsłonie, skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj je z dodatkiem ananasa. Ten egzotyczny owoc charakteryzuje się wyrazistym zapachem oraz soczystym miąższem. Do przyrządzenia ciasta możesz użyć ananasa z puszki – to szybki i łatwy sposób, który ułatwi pieczenie. Jeśli chcesz, wykorzystaj świeży owoc, wybierając okazy dojrzałe i pachnące. Swój oryginalny smak ciasto zawdzięcza także odpowiednim dodatkom – do mąki dodaj sezam oraz startą czekoladę – gorzką albo deserową. Zamiast cukru użyj miodu, który dobrze skomponuje się z sezamowym posmakiem – wybierz jego dowolny gatunek, np. lipowy. Przygotowaną masę wylej na formę i poukładaj na niej kawałki owoców, na przykład tworząc z nich dowolne wzory. Lekko dociskaj je do ciasta, by całość się połączyła. Po ostudzeniu możesz udekorować ciasto ananasowe cytrynowym lukrem albo posypać cukrem pudrem. Wypróbuj przy najbliższej okazji wyborne ananasowe ciasto z czekoladą i podziel się z nami opinią!