Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 szczypta

5 dekagramów

0.5 opakowania

20 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

kruszonka:

4 łyżki

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać suche składniki.

Krok 2

Zrobić zagłębienie.

Krok 3

Wlać w nie drożdże roztarte z ciepłym mlekiem (3 łyżeczki) łyżeczką cukru i łyżeczką mąki.

Krok 4

Obsypać mąką.

Krok 5

Zostawić do wyrośnięcia rozczynu.

Krok 6

W tym czasie roztopić Kasię i schłodzić do temperatury pokojowej.

Krok 7

Po wyrośnięciu rozczynu wyrobić wszystko na gładką masę dodając po trochu letniego mleka.

Krok 8

Na koniec należy wlać roztopioną Kasię i jeszcze chwilę wyrabiać.

Krok 9

Zostawić na około 1 godz. do wyrośnięcia.

Krok 10

Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na prostokątną blachę obłożyć owocami i posypać kruszonką.

Krok 11

Przed położeniem owoców można powierzchnię ciasta posmarować dowolnym dżemem.

1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Bruno

    Elżbieta Bruno , 23.09.2016

    Zawsze pszed nałoźenim Z Zawsze na owoce ułoźone na cieście posypac cukrem źelowym co powoduje,że ciasto nie będzie mokre,a owoce po wystygnieciu będą jakby w galarecir.Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
11 osób ogląda przepis:
Ogórki konserwowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej