Ciasto nekatarynkowo-bananowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

171

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto spód:

5 sztuk

0.75 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 opakowanie

owoce:

3 sztuki

1 sztuka

wierzch:

0.5 opakowania

1.5 szklanki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników na wierzch zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.

Krok 2

Spód: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.

Krok 3

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.

Krok 4

Dokładnie wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli i trzema łyżkami cukru na sztywną pianę.

Krok 5

Odstawić. Masę biszkoptową przelać do tortownicy wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.

Krok 6

Owoce obrać i pokroić w plasterki. Układać naokoło.

Krok 7

Pół zagniecionego ciasta wyjąć z lodówki i potarkować na tarce o grubych oczkach na owoce. Pianę z białek wlać na potarkowane ciasto. Wyrównać. Resztę schłodzonego ciasta potarkować na wierzch ciasta.

Krok 8

Piec ok 45-50 min. w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto nekatarynkowo-bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto nekatarynkowo-bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto nekatarynkowo-bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto nekatarynkowo-bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto nekatarynkowo-bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto nekatarynkowo-bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto nekatarynkowo-bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej