Ciasto śliwkowe z maślanką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

1 słoik

2 łyżeczki

1 szklanka

2 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać Kasię, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Krok 2

Wszystko razem wymieszać. Podzielić na trzy części, trzecia część może być mniejsza.

Krok 3

Dwie części włożyć do zamrażarki. Do jednej części dodać kakao i trochę proszku do pieczenia.

Krok 4

Drugą część wyłożyć na blachę i posmarować dżemem.

Krok 5

Ubić białka, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Na dżem położyć warstwę kakaową (utartą), następnie pianę i utratą warstwę białą.

Krok 6

Piec około 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej