ciasto z galaretką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.75 szklanki

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 opakowanie

10 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę rozpuszczamy i zostawiamy do stężenia.

Krok 2

Składniki na ciasto miksujemy, wylewamy na blaszkę posmarowaną Kasią i wysypaną bułką tartą. Pieczemy 20 minut w temp. 200 C.

Krok 3

Na zimne ciasto układamy owoce i zalewamy tężejąca galaretką, wkładamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasto z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasto z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasto z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasto z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasto z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasto z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasto z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ciasto z galaretkąciasto z galaretką

Ciasto z galaretką jest niezwykle uniwersalne, ponieważ świetnie komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. Jego podstawą powinien być miękki i puszysty spód. Do jego przyrządzenia potrzebujesz dowolnej mąki, jajek oraz cukru pudru. Składniki te dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, aby zyskały puszystą konsystencję. Ewentualnie podkreśl smak ciasta aromatycznym olejkiem do pieczenia. Po jego ostudzeniu, bezpośrednio możesz przykryć je owocową galaretką. Koniecznie wypróbuj różnych wariantów, np. łącząc ze sobą różne smaki. Dodatkowo, w sezonie letnim udekoruj ciasto świeżymi owocami. Stwórz własne kompozycje z malin, jeżyn, porzeczek i truskawek. Zimą sięgaj po owoce konserwowe lub mrożone. Do ciasta z galaretką możesz przyrządzić także słodki krem. Sprawdzi się m.in. budyniowy, śmietankowy na bazie słodkiej śmietanki albo skondensowanego mleka lub serowy. Dodatkowo, do masy serowej z utartego twarogu lub serków homogenizowanych możesz dodać bakalie. Zainspiruj się i przyrządź to uniwersalne ciasto z galaretką.