Czekoladowy torcik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

499

146 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

3 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

krem czekoladowy:

2 sztuki

3 sztuki

0.5 szklanki

4 łyżki

1 opakowanie

krem karmelowy:

1 sztuka

1 opakowanie

nasączenie:

1.5 szklanki

0.5 szklanki

6 łyżeczek

1

dodatkowo:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać sok z cytryny.

Krok 2

Do innej miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać.

Krok 3

Białka ubić, dodając szczyptę soli. Do białek dodać żółtka i razem wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać.

Krok 4

Wysmarować blachę Kasią, wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut.

Krok 5

Krem czekoladowy: Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, kakao i aromat. Wszystko zmiksować.

Krok 6

Krem karmelowy: Kasię utrzeć na krem, po trochu dodać masę krówkową. Wymieszać.

Krok 7

Nasączenie: Wszystko razem wymieszać.

Krok 8

Ostudzony biszkopt podzielić na dwie części. Obie części nasączyć. Przełożyć kremem karmelowym.

Krok 9

Wierzch i boki tortu nasmarować kremem czekoladowym.

Krok 10

Na koniec udekorować według uznania i wstawić do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort Rafaello
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej