Jeżynki pod bezową pierzynką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

387 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

150 gramów

2 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

krem:

1.5 szklanki

1 opakowanie

1 łyżka

4 łyżki

beza:

3 sztuki

100 gramów

1 łyżka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść bardzo szybko kruche ciasto i włożyć je do lodówki na 0,5 godziny.

Krok 2

Ciasto rozwałkować, włożyć do okrągłej formy (może być forma do tarty lub tortownica), nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok 3

Zapiec 25 min. w temp. 200 st. C.

Krok 4

Ugotować budyń, dodając Kasię i cukier. Budyń powinien mieć gęstą konsystencję.

Krok 5

Gorący krem wylać na gorące kruche ciasto, następnie ułożyć jeżyny.

Krok 6

W wysokim naczyniu ubić pianę z 3 białek, następnie porcjami dodawać cukier ciągle ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i raz jeszcze wszystko dobrze wymieszać.

Krok 7

Tak przygotowaną pianę wyłożyć na owoce.

Krok 8

Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i zapiec 15 - 20 min. w temp. 200 st. C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jeżynki pod bezową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jeżynki pod bezową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jeżynki pod bezową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jeżynki pod bezową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jeżynki pod bezową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jeżynki pod bezową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jeżynki pod bezową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej