Jeżynki pod bezową pierzynką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

387 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

beza:

1 łyżka

3 sztuki

200 gramów

ciasto:

1 szczypta

3 sztuki

300 gramów

2 łyżki

2 łyżki

krem:

100 gramów

1.5 szklanki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść bardzo szybko kruche ciasto i włożyć je do lodówki na 0,5 godziny.

Krok 2

Ciasto rozwałkować, włożyć do okrągłej formy (może być forma do tarty lub tortownica), nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok 3

Zapiec 25 min. w temp. 200 st. C.

Krok 4

Ugotować budyń, dodając Kasię i cukier. Budyń powinien mieć gęstą konsystencję.

Krok 5

Gorący krem wylać na gorące kruche ciasto, następnie ułożyć jeżyny.

Krok 6

W wysokim naczyniu ubić pianę z 3 białek, następnie porcjami dodawać cukier ciągle ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i raz jeszcze wszystko dobrze wymieszać.

Krok 7

Tak przygotowaną pianę wyłożyć na owoce.

Krok 8

Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i zapiec 15 - 20 min. w temp. 200 st. C.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej