Krajanka truskawkowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

200 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

250 gramów

2 łyżeczki

6 sztuk

100 gramów

200 gramów

300 gramów

1.5 łyżki

500 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki.

Krok 2

Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej Kasią i obsypanej kaszą manną.

Krok 3

Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy.

Krok 4

Następnie ciasto wyjąć. Skroić ewentualne nierówności tak, aby biszkopt był wszędzie równy.

Krok 5

Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać do rondelka i rozpuścić na parze. Rozpuszczoną czekoladą cieniutko posmarować wierzch ciasta (nie musimy wykorzystywać całej czekolady. Przez zbyt grubą powierzchnie, ciasto będzie nam się źle kroić).

Krok 6

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach wody, a gdy napęcznieje, podgrzewać aż do rozpuszczenia (nie gotować).

Krok 7

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z rozpuszczoną płynną żelatyną i truskawkami.

Krok 8

Masę natychmiast nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować. Na wierzchu ciasta ułożyć kostki czekolady i listki mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krajanka truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krajanka truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krajanka truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krajanka truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krajanka truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krajanka truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krajanka truskawkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej