Mandarynkowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzeć z Kasią, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Krok 2

Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

Krok 4

Dodać do przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.

Krok 5

Mandarynki odsączyć i wymieszać z ciastem.

Krok 6

Całość przelać do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.

Krok 7

Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej