Piegus z gruszkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

2 łyżeczki

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruszki umyć, obrać, pokroić na ósemki.

Krok 2

Włożyć do wody zakwaszonej sokiem z cytryny.

Krok 3

Mak podprażyć na suchej patelni, ostudzić i zemleć.

Krok 4

Jajka zmiksować z cukrem, wsypać mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Krok 5

Wlać rozpuszczoną, letnią Kasię i wymieszać.

Krok 6

Przełożyć do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej dwoma pokruszonymi biszkoptami.

Krok 7

Wyrównać powierzchnię i posypać resztą pokruszonych biszkoptów.

Krok 8

Poukładać osączone gruszki okrągłą stroną do wierzchu, lekko wciskając je w ciasto.

Krok 9

Upiec.

Krok 10

Galaretkę zrobić według przepisu, lekko schłodzić.

Krok 11

Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Krok 12

Gruszki posmarować zastygającą galaretką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej