pomarańczowy murzynek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

92

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

2 szklanki

5 sztuk

1.5 łyżeczki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na ogniu roztapiamy Kasię z cukrem, dodajemy do tego kakao rozpuszczone w pół szklanki zimnej wody. Wszystko mieszamy, aż się połączy, nie doprowadzamy do wrzenia.

Krok 2

Odstawiamy do ostygnięcia (odlewamy pół szklanki na polewę).

Krok 3

Do wystudzonej masy dodajemy po żółtku, mieszamy delikatnie mikserem, dodajemy mąkę połączoną z proszkiem.

Krok 4

Białka ubijamy na sztywno i łyżką delikatnie mieszamy z masą.

Krok 5

Wylewamy na blaszkę oprószoną bułką tartą i na wierzch ciasta układamy pokrojoną pomarańczę.

Krok 6

Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy max. w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę.

Krok 7

Wystudzone ciasto polewamy roztopioną polewą wcześniej odstawioną. Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • pomarańczowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • pomarańczowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • pomarańczowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • pomarańczowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • pomarańczowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • pomarańczowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • pomarańczowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Piankowiec
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej