Serniczek na zimno

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 opakowania

2 opakowania

1

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

MASA: do Kasi dodać 0,5 szklanki cukru pudru i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji .

Krok 2

Następnie dodać serek wanilinowy, całość miksować, dopóki nie powstanie zgęstniała masa.

Krok 3

Gotową masę odstawić na bok.

Krok 4

Na blachę ułożyć biszkopty maczane w galaretce owocowej .

Krok 5

Na nie nałożyć przygotowaną masę .

Krok 6

Następnie położyć drugą warstwę biszkoptów maczanych w tej samej galaretce .

Krok 7

Na biszkopty ułożyć swoje ulubione owoce, np. truskawki, jagody, na wierzch kładziemy druga galaretkę, lekko ściętą.

Krok 8

Całość wkładamy do lodówki i gotowe. Smacznego !

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serniczek na zimnoSerniczek na zimno

Chcesz przygotować ciasto, które nie wymaga pieczenia? W takim razie, zrób serniczek na zimno! Jest nie tylko smaczny, ale również prosty w przygotowaniu (wystarczy ułożyć kilka warstw). Ciasto składa się przede wszystkim z biszkoptowego spodu i wylanej na wierzch, lekko ściętej galaretki. Jeśli nie masz biszkoptów, zastąp je herbatnikami. Maczane w galaretce owocowej biszkopty ułóż na spodzie blachy, przykryj je przygotowaną wcześniej masą, następnie nałóż drugą warstwę biszkoptów, a na nich poukładaj ulubione owoce. Na koniec połóż galaretkę. Serniczek na zimno wspaniale komponuje się z owocami: truskawkami, brzoskwiniami, pomarańczami, jagodami, winogronami lub malinami, a także z bitą śmietaną. Przepis można w łatwy sposób modyfikować, zamieniając składniki. Oprócz owocowych galaretek, do jego przygotowania możesz użyć suszonych bakalii, polewy toffi lub tartej czekolady. Ciasto sprawdzi się zarówno, jako słodki dodatek do codziennej kawy, jak i deser serwowany podczas uroczystości. Już teraz wykorzystaj ten przepis i zrób serniczek na zimno!