Szybki poziomkowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

193 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

0.33 szklanki

nadzienie:

200 gramów

0.33 szklanki

150 gramów

250 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie ciasto szybko zagnieć dłonią, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Szybki poziomkowiec - Krok 1

Krok 2

Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy do tarty o średnicy 24-26 cm.

Szybki poziomkowiec - Krok 2

Krok 3

Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200st.C około 15 minut.

Szybki poziomkowiec - Krok 3

Krok 4

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, zrób z niej kulkę i rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia (dzięki temu nie przyklei się do stołu).

Szybki poziomkowiec - Krok 4

Krok 5

Na jeszcze ciepły podpieczony spód wyłóż masę marcepanową, posmaruj serkiem i wysyp na to owoce.

Szybki poziomkowiec - Krok 5

Krok 6

Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Przestudź. Owoce zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Szybki poziomkowiec - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Jolanta Bartuzi

    Jolanta Bartuzi

    Hej ..właśnie się skończyły..co z wami?apetyt tylko człekowi narobili,ślinka pociekła...strugą całą..ech

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Romanowicz Batog

    Danuta Romanowicz Batog

    Tylko skad wziac te poziomki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej