Przepisy na Ciasta z owocami
93 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasta z owocami
Ciasta z owocami smakują dobrze o każdej porze roku. Orzeźwiające, soczyste, smaczne – stanowią świetny sposób na udany deser. Owoce można wykorzystać zarówno do masy, wrzucić do ciasta lub potraktować jak dekorację. Nie tylko nadają wyjątkowy smak, ale też dzięki ich intensywnym kolorom i ciekawym kształtom sprawiają, że torty, babeczki i rolady ładnie się prezentują. Szczególnie popularne latem są truskawki, maliny, jagody i wiśnie. Delikatnie kwaśne, ale także ze sporą dozą słodyczy, dobrze komponują się ze śmietanowymi lub waniliowymi kremami, idealnie współgrają z serem mascarpone i twarożkiem, ale też apetycznie wyglądają, np. zatopione w kolorowej galaretce – świetny przykład stanowi malinowa chmurka. Słodkie wypieki trudno wyobrazić sobie bez jabłek, które są podstawą popularnej szarlotki, ale sprawdzają się również przy sernikach czy tartach. Podobnie można wykorzystać gruszki, którymi czasem się je zastępuje. Prócz świeżych owoców nieodłącznym elementem pieczenia są także owoce suszone i kandyzowane. Rodzynki, suszone śliwki i morele świetnie smakują z ciastami typu sernik, ale też sprawdzają się w drożdżowych babkach, roladach, zarówno z kremem, jak i bakaliowych – np. z dodatkiem migdałów, orzechów włoskich i wiórków kokosowych. Ananasy z puszki lub brzoskwinie przydadzą się zwłaszcza poza sezonem letnim czy wiosennym. Możesz dodawać je w całości, miksować, przecierać i gotować. Nie tylko podniosą walory smakowe masy do przełożenia biszkoptu, ale sprawią również, że będzie miała ładny kolor – tu szczególnie dobre będą truskawki, maliny, jagody lub jeżyny. Możesz też przygotowywać różne warianty owoców w cieście francuskim lub filo. Idealne będą w tym przypadku zwłaszcza świeże owoce, ale i wszelkiego rodzaju konfitury i dżemy. Także rozmaite słodkie syropy możesz przyrządzić samodzielnie. Wystarczy, że np. zagotujesz truskawki posłodzone miodem lub brązowym cukrem. Wiele możliwości dają również mrożone owoce, które przydadzą Ci się do wypieków zimą. Ciasta z owocami są barwne i pyszne. Sprawdź nasze przepisy i wybierz propozycję na deser z wykorzystaniem Twoich ulubionych dodatków!