Wianuszek z gruszek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

251

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

400 gramów

4 łyżeczki

200 gramów

200 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę z kominkiem posmarować Kasią i oprószyć mąką.

Krok 2

Gruszki pokroić w plastry.

Krok 3

Miękką Kasię, cukier, cukier waniliowy i jajka oraz aromat rumowy utrzeć.

Krok 4

Staranie wymieszać.

Krok 5

Dodać przesianą mąkę i mleko, wymieszać.

Krok 6

2/3 ciasta wyłożyć do formy, ułożyć gruszki.

Krok 7

1/3 ciasta połączyć z kakao, 3 łyżkami mleka i 3 łyżkami cukru.

Krok 8

Po wymieszaniu wyłożyć na gruszki.

Krok 9

Piec w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wianuszek z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wianuszek z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wianuszek z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wianuszek z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wianuszek z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wianuszek z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wianuszek z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej