Dania z grilla - pyszne potrawy - przepisy na grilla | Przepisy.pl pixel

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrillGrill

Najprostszym daniem z grilla bez wątpienia jest kiełbasa – wystarczy ją ponacinać i posmarować lekko oliwą. Dzięki temu kiełbasa upiecze się również w środku. Oprócz mięsa (popularnych kiełbas czy karkówek), do grillowania nadają się również ryby, warzywa, a nawet owoce morza. Jeśli zastanawiasz się, co tym razem przygotować, mamy dla Ciebie wiele propozycji, między innymi: kurczak marynowany w jogurcie po libańsku, rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami, piersi z indyka z kolendrą w napoju kokosowym czy żeberka w marynacie miodowo-musztardowej.

Dla kogo?

Na naszej stronie znajdziesz wiele inspiracji dla, które możesz wykorzystać w sezonie grillowym i nie tylko. Potrawy, które proponujemy są smaczne i proste w wykonaniu – sprosta im nawet poczatkujący kucharz, a bardziej zaawansowani mogą poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Z naszych przepisów dowiesz się także, jakie mięsa na grilla serwować, jaka kiełbasa na grilla sprawdzi się najlepiej, a także co można zrobić na grilla bez mięsa.

Na jaką okazję?

Wspólne grillowanie jest jednym z najprzyjemniejszych sposobów spędzania wolnego czasu, szczególnie w letnie, upalne dni. Jakie mięso na grilla wybrać? Jak zrobić kaszankę z grilla? Wśród naszych przepisów znajdziesz propozycje idealne na letni obiad w ogrodzie lub wieczorne spotkanie ze znajomymi. Jednak potrawy z grilla to nie tylko dania główne, ale również drobne przekąski, np. roladki z boczku, plastry jabłek czy kawałki kiełbasy, które możesz serwować nabite na wykałaczki w towarzystwie różnych dipów, np. majonezowego z ziołami.

Czy wiesz, że?

Aby wzbogacić smak przygotowywanych dań, koniecznie użyj aromatycznych przypraw – do jagnięciny najlepiej pasuje kumin i kolendra (warto też dodać odrobinę octu balsamicznego), wieprzowinę najlepiej zamarynować w musztardzie, ziołach i czosnku, a dziczyznę oprószyć jałowcem i rozmarynem. W przypadku ryb dobrze sprawdzi się skórka z cytryny lub natka pietruszki.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak potraw, koniecznie zrób grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chili. Sekret tego dania tkwi w marynacie, którą wykonasz na bazie ostrego sosu, miodu, koncentratu pomidorowego, oliwy oraz uprażonej kolendry. Tak przygotowaną posmaruj żeberka, ułóż je na rozgrzanym grillu i piecz z każdej strony do momentu, aż będą rumiane. Nie zapomnij także o grillowym party, czyli warzywnych szaszłykach, które serwuje się w towarzystwie mięsa wieprzowego (kawałki mięsa podawane są wtedy na osobnym talerzu). Zobacz nasze przepisy i przygotuj dania na grilla. Smacznego!