Zapiekanka z trzech serów

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

350 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj półtora litra wody, wrzuć kostkę Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Wsyp makaron, ugotuj al dente, odsącz.

Krok 2

Żaroodporną formę do zapiekanek grubo nasmaruj margaryną. Do szklanej miski włóż ricottę i jajka i dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 4

Do formy na zapiekankę włóż połowę makaronu, obłóż połową listków bazylii. Na wierzchu rozsmaruj połowę ricotty z jajkami, wyrównaj łyżką i posyp połową startej na tarce na grubych oczkach mozzarelli i parmezanu.

Krok 5

Następnie ułóż drugą warstwę makaronu, bazylii, ricotty, mozzarelli i parmezanu. Zapiekaj około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z trzech serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z trzech serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z trzech serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z trzech serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z trzech serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z trzech serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z trzech serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej