Zapiekanka z trzech serów

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

400 gramów

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

350 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj półtora litra wody, wrzuć kostkę Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Wsyp makaron, ugotuj al dente, odsącz.

Krok 2

Żaroodporną formę do zapiekanek grubo nasmaruj margaryną. Do szklanej miski włóż ricottę i jajka i dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 4

Do formy na zapiekankę włóż połowę makaronu, obłóż połową listków bazylii. Na wierzchu rozsmaruj połowę ricotty z jajkami, wyrównaj łyżką i posyp połową startej na tarce na grubych oczkach mozzarelli i parmezanu.

Krok 5

Następnie ułóż drugą warstwę makaronu, bazylii, ricotty, mozzarelli i parmezanu. Zapiekaj około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej