W ostatnich latach lawinowo wzrasta zainteresowanie zdrowym odżywianiem. Mamy coraz większą wiedzę i świadomość jak bardzo ważne jest to, co spożywamy na co dzień. Szukamy informacji o nowych produktach i składnikach. Chcemy jeść smacznie i zdrowo, ale bez dostarczania organizmowi nadmiaru kalorii. I właśnie w poszukiwaniu odrobiny słodyczy bez poczucia winy odkryto na nowo stewię. Ta południowoamerykańska roślina, pochodząca z Paragwaju, tradycyjnie stosowana jest do słodzenia potraw, napojów i herbaty. Stewia to nazwa rodziny Compositae (Złożone), w której występuje około 240 gatunków roślin, które dziś uprawia się w 16 krajach na czterech kontynentach.

Dlaczego stewia jest słodka?

Składniki stewii o słodkim smaku nazywane są glikozydami stewiolowymi. Glikozydy stewiolowe można izolować i oczyszczać z liści stewii. Są one nawet do 300-400 razy słodsze niż cukier stołowy (sacharoza). Każdy glikozyd stewiolowy ma szczególny profil smakowy i intensywność słodkości.

Dlaczego kochamy stewię?

Ponieważ nie zawiera węglowodanów (ani innych składników wpływających na kaloryczność) a tym samym nie dostarcza kalorii. Stewia jest ponad 400 razy słodsza niż cukier. I dlatego ją kochamy. W niektórych krajach świeże liście stewii dodajcie do herbaty lub lemoniady. Sprawdzą się także w sosach, które wymagają słodkiego smaku. Warto przetestować ile listków dodać, aby osiągnąć pożądaną słodycz. Liście stewii można suszyć, także w warunkach domowych. Wystarczy powiesić pęczek stewii liśćmi do dołu, w suchym ciepłym pomieszczeniu, i poczekać kilka dni. W blenderze lub młynku do kawy rozdrobnimy je na słodki puder, do wykorzystania tam gdzie w przepisie pojawi się cukier.

Bardzo prosty do przygotowania jest także syrop ze stewii, którego używać można jako płynnego słodzika. Drobno posiekane liście stewii należy zalać ciepłą wodą i pozostawić na 24 godziny w zamkniętym pojemniku, a następnie przecedzić. Powstaje w ten sposób klarowny słodzik w płynie do wszelkich kuchennych zastosowań.

Uzyskane ze stewii substancje słodkie coraz częściej dodaje się do produktów, które zawierały cukier, a teraz mają tą zawartość zmniejszoną. Na przykład do ulubionego przez wszystkich ketchupu. Wypróbujcie jak świetnie smakuje w kanapce z grillowanymi warzywami.

Ciabatta z grillowanymi warzywami
4 kanapki
Czas przygotowania: 15 minut
Czas grillowania: 10 minut

Składniki
- 4 ciabatty
- czerwona papryka
- 4 pieczarki portobello
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 100 ml ketchupu Hellmann’s z ekstraktem z liści stewii
- 100 g sałaty rukoli
- 2 gomółki sera mozzarella light – o obniżonej zawartości tłuszczu

Sposób przygotowania

Paprykę i pieczarki przekrój na cztery części, cebulę pokrój w plastry, warzywa opiecz na patelni grillowej, przełóż do miski i połącz z ketchupem. W przeciętej do połowy ciabacie ułóż rukolę, plastry pomidorów, zgrillowane warzywa oraz plastry sera mozarella. Kanapkę dodatkowo tuż przed podaniem podgrzej w opiekaczu lub w grillu elektrycznym.

Jeśli lubisz ostre smaki do ketchupu dodaj kilka kropel tabasco. Kanapka stanie się bardziej pikantna.