Tłuszcze w diecie
Tłuszcze odgrywają istotną rolę w rozwoju dzieci. 30% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów.
Jednak „tłuszcz tłuszczowi nierówny” – różne rodzaje tłuszczów mogą mieć różny wpływ na nasze zdrowie:
- 20% energii powinny dostarczać „dobre” tłuszcze – jedno i wielonienasycone
- <10% energii tłuszcze „złe” – nasycone i typu trans

Niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 (alfa-linolenowy) i Omega 6 (linolowy) są szczególnie istotne ze względu na pełnione funkcje wspomagające rozwój najmłodszych.
Organizm sam ich nie wytwarza, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem.
Rama to wysokiej jakości margaryna produkowana z naturalnych olejów roślinnych. Dzięki tym cennym olejom zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Margaryna Rama jest również ważnym źródłem witamin A, D* i E.

- Dzienna porcja 20 g Ramy Classic dostarcza 30% GDA** dla kwasów Omega 3 i 15% dla kwasów Omega 6.
- Rama Classic zawiera 3 x mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż masło.
- Tłuszcze nasycone należy ograniczać w diecie już od najmłodszych lat.
- Margaryna Rama zawiera aż 10 x więcej witaminy D niż masło.
Margaryna Rama praktycznie nie zawiera kwasów tłuszczowych typu trans (<0, 5 g/100 g produktu). Od 1996 r. firma Unilever, producent Ramy, wykorzystuje technologię, w której wyeliminowano proces uwodorniania, inaczej utwardzania.* Zgodnie z prawem do tego typu produktów obowiązkowo dodawane są witaminy A i D.** % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej, określonego na podstawie diety 2000 kcal/dzień.