Jak wypatroszyć flądrę? Jak ją oczyścić do smażenia?
Zastanawiacie się, jak wypatroszyć flądrę, żeby zaoszczędzić więcej czasu? Prawidłowa technika pozwoli to zrobić szybko i skutecznie.
Jak wypatroszyć flądrę w szybki sposób?
Jak oczyścić flądrę do smażenia? Rybę przeznaczoną do patroszenia należy przeciąć wzdłuż kręgosłupa, a następnie odciąć głowę i złapać ją jedną ręką, a drugą ręką przytrzymać flądrę za ogon i lekko pociągnąć głowę, dzięki czemu uda się oddzielić ją od mięsa razem z wnętrznościami. Następnie należy usunąć pokrytą błoną nerkę znajdującą się tuż przy kręgosłupie i odciąć płetwy.
Skórę z części grzbietowej usuwa się poprzez wykonanie kilku nacięć wzdłuż brzegów ryby. Skórę możecie też pozostawić i po prostu zeskrobać łuski nożem. Na koniec należy pamiętać o usunięciu spłaszczonych trójkątnych gonad, które w czasie obróbki termicznej wydzielają nieprzyjemny zapach, a później dokładnie umyć i wypłukać rybę.
Jak czyścić flądrę? Nożykiem lub palcami usuńcie z ryby pozostałe żyłki i resztki wnętrzności, a później kilkukrotnie wypłuczcie tuszkę pod bieżącą wodą. Możecie też przez pół godziny moczyć rybę w zimnej wodzie.
Jak wyfiletować flądrę?
Wiecie już, jak oczyścić flądrę do smażenia, a teraz przychodzi czas, by zająć się filetowaniem. Ta czynność będzie nieco trudniejsza niż filetowanie płaskich ryb, ale przy odpowiedniej technice nie sprawi problemu.
Grzbiet flądry natnijcie aż do kręgosłupa, a następnie wykonajcie nacięcie za skrzelami i odetnijcie filet od kręgosłupa. Małymi cięciami ostrożnie oddzielajcie filet od ości brzucha, kierując się od głowy do ogona.
Komentarze (0)