Kiełki brokułu – jak i ile jeść? Jak je przyrządzić?

Kiełki brokułu są zaliczane do super food, czyli super żywności. Niewiele jest roślin tak gęsto odżywczych, jak kiełki brokułu. Jak jeść świeżo wykiełkowane rośliny brokułu i do czego można je dodawać?

Kiełki brokułu – ile jeść dziennie?

Kiełki brokułu zawierają liczne witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak wapń, ale mimo tego nie powinno się ich jeść bez ograniczeń. W kiełkach – szczególnie tych źle hodowanych – mogą się rozwijać chorobotwórcze patogeny doprowadzające do wystąpienia zatruć pokarmowych oraz objawów niestrawności. Bezpieczne jest jedzenie do 20 g kiełków dziennie. Jeśli planujecie jeść kiełki rzadziej, dzienna porcja może być nieco większa. To samo tyczy się kiełków z własnej uprawy, jeżeli wiecie, że są świeże i poprawnie wyhodowane, nie trzeba się tak ograniczać.

Jak przyrządzić kiełki brokułu?

Wyhodowanie kiełków jest wyjątkowo proste – wystarczą tylko ekologiczne nasiona brokułu, kiełkownica, woda i kilka minut dziennie na pielęgnację uprawy. Mikro roślinki są gotowe już po ok. tygodniu. Jak jeść kiełki brokułu wyhodowane samodzielnie? Kiełki mogą być jedzone jako alternatywa dla jednej z dziennych porcji warzyw czy owoców. Możecie je też dodawać do różnego rodzaju sałatek i surówek z oliwą i majonezem, a także do past kanapkowych, hummusu, ryżu, dań jednogarnkowych i kanapek. Kiełki brokułu świetnie sprawdzają się też jako składnik orientalnych dań typu stir-fry (krótko smażonych). Polecamy przede wszystkim przepisy na sałatkę brokułową z kiełkami, kanapki z pastą jajeczną i kiełkami brokułu oraz makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym.