Czym zastąpić sól peklową? Co zamiast niej?
Miłośnicy domowych wędlin zastanawiają się, czym zastąpić sól peklową i jaki jej zamiennik najlepiej się sprawdza. Co można dać zamiast soli peklowej, żeby uzyskać taki sam lub bardzo podobny efekt? Sprawdźcie!
Sól peklowa – czym zastąpić?
Sól peklowa to zwykła sól kuchenna wzbogacona azotynami sodu – związkami, które pozwalają zachować różowy kolor mięsa i przedłużyć jego trwałość. Peklosól jest powszechnie stosowana w przemyśle wędliniarskim, ale można jej używać również w warunkach domowych do przygotowania peklowanych kiełbas i mięs.
Jaki inny składnik może zastąpić sól peklową? Czym zastąpić ją w przepisie? Peklosól może być zastąpiona zwykłą solą – zahamuje rozwój drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie się mięsa i nada mu słony smak, ale nie uchroni go przed stratą koloru. Mięso peklowane w zwykłej soli zszarzeje i nie będzie przypominało baleronu czy szynki ze sklepu.
Co zamiast soli peklowej?
Doskonałym zamiennikiem soli peklowej jest bejca przyrządzona z wody, soli, octu i ziół. Należy nią zalać mięso na 3 doby i wstawić do lodówki. W takiej peklującej mieszance mięso kruszeje, odwadnia się i marynuje.
Jeśli nie macie pod ręką octu, możecie użyć soku z cytryny – zapewni podobny, ale nieco delikatniejszy efekt. Zwykłą sól da się też zastąpić specjalną solą ziołową, a nawet zwykłą lub czosnkową w proporcji 1:1.
Co można dać zamiast soli peklowej do mięsa na kiełbasę? Jeśli nie chcecie używać octu ani soku z cytryny, zapeklujcie wieprzowinę w soli kuchennej i kwasie askorbinowym (witaminie C) – należy ich użyć w ilości 1 g na 1 kg mięsa.
Dowiedzcie się także, jak zrobić solankę do mięsa. Odpowiednie proporcje to klucz do przygotowania pysznych domowych wędlin!
Komentarze (0)