Co to jest sól peklowa? Do czego służy?

Zastanawiacie się, co to jest sól peklowa i z czego powstaje sól peklowa? Do czego jej używać i jak? Sprawdźcie, z czego składa się sól peklowa i jakie ma zastosowania, abyście mogli wykorzystać ją we własnych kuchniach.

Sól peklowa – co to jest?

Do czego służy sól peklowa? Sól peklowa, inaczej peklująca, jest mieszanką soli i substancji konserwujących, takich jak saletra) wykorzystywaną do peklowania mięsa. Peklosól jest solą z dodatkiem azotynów albo azotanów. Tego produktu nie należy stosować do bezpośredniego spożycia, np. do dosalania potraw, a jedynie do procesu peklowania. Peklosól jest składnikiem koniecznym w procesie produkcji surowych kiełbas oraz mięs.

Proces peklowania przy użyciu soli jest znany i powszechnie stosowany przynajmniej od kilku wieków. Mięso moczy się w roztworze peklosoli i wody nawet przez kilka dni, a czas peklowania jest zależny od rodzaju mięsa i wielkości jego kawałków. Peklowanie odbywa się w temperaturze 4-10°C.

Co robi sól peklowa w potrawach?

Sól peklowa ma za zadanie wyciągnąć z mięsa wodę, a im mniejsza będzie zawartość wody, tym niższe ryzyko rozwoju bakterii i psucia się produktu. Sól wykorzystywana w procesie peklowania pozwala znacząco przedłużyć trwałość wyrobów z mięsa, np. wędlin czy pasztetów. Sól z dodatkiem saletry hamuje działanie bakterii prowadzących do gnicia mięsa. Po użyciu peklosoli mięso zyskuje słony posmak i jest bardziej suche. Podobny, ale dużo słabszy efekt można uzyskać przez zastosowanie zwykłej soli kuchennej. Zapeklowane mięso można wykorzystać do wyrobu kiełbasy krakowskiej, szynki pieczonej świątecznej lub baleronu.