Flambirowanie – co to jest i na czym polega? Jak flambirować potrawy?

Flambirowanie to dowód na to, że przygotowanie potraw można nazwać sztuką. Wykorzystywanie ognia w bezpośrednim kontakcie z żywnością przywodzi na myśl światowej sławy kuchmistrzów. Sam proces prezentuje się spektakularnie, ale czy wpływa na smak potrawy? Na czym w zasadzie polega flambirowanie? Podpowiadamy!

Flambirowanie – co to?

Zapewne nie raz widzieliście jak w restauracji lub na ekranach telewizorów kucharz podpala danie na talerzu, lub patelni. Nie robi tego ze względu na widzimisię, ponieważ podpalenie, a kolejno zgaszenie dania to jedna z metod obróbki kulinarnej.

Co to jest flambirowanie?

Flambirowanie to istna sztuka kulinarna, pod którą kryją się 2 pojęcia:

  • Podawanie potrawy skropionej alkoholem i podpalenie jej przed podaniem.
  • Podpalenie tłuszczu, w którym smaży się potrawa, a kolejno ugaszenie ognia.

A po co podpalać potrawy?

Ponieważ zyskują one w ten sposób niespotykany dotąd smak i aromat, który uwidacznia się dopiero w bezpośrednim kontakcie z ogniem. W przypadku flambirowania na talerzu wyparowujący alkohol pozostawia na daniu smak trunku. I choć wrażenia smakowe są niesamowite, to flambirowanie można uznać za prawdziwą ucztę również dla oka.

Flambirowanie potraw – w jakim przypadku warto potraktować danie ogniem?

Flambirować można praktycznie wszystko: ryby, mięso, warzywa, a nawet desery. To podkreśla ich smak, urozmaicając również ich aromat. Ponadto potraktowanie dania ogniem sprawia, że zyskuje ono dodatkowy smak, który szybko można wyczuć w czasie jedzenia. Warto jednak wiedzieć, jak łączyć produkty, by pod flambirowaniu danie było jeszcze lepsze. Dlatego poniżej znajdziecie kilka propozycji łączenia produktów spożywczych i alkoholi, które świetnie podkreślają ich smak:

  • Stek + whisky
  • Kurczak + koniak
  • Krewetki + brandy
  • Dziczyzna + gin
  • Banany + rum

Na czym polega flambirowanie?

Flambirowanie ogólnie rzecz biorąc, polega więc na podlaniu potrawy „paliwem”, podpaleniu go i zgaszeniu po krótkim czasie. Warto podkreślić, że do flambirowania na talerzu niezbędny jest alkohol, którego procent wynosi między 40-60%. W przypadku słabszych nie ma, co oczekiwać, że danie stanie w płomieniach.

Jak flambirować?

Flambirowanie na patelni nie powinno trwać więcej niż 30 sekund. Dlatego od czasu podpalenia potrawy warto trzymać rękę na pulsie i w odpowiednim momencie odciąć daniu dostęp tlenu np. poprzez założenie pokrywki, co spowoduje jego zgaśnięcie ognia. W przypadku flambirowania na talerzu warto zaznaczyć, że alkohol płonie ok. 1 minuty, więc podpalenie dania w odpowiednim momencie to klucz do tego, by zachwycić gości.

Flambirowanie – podsumowanie

Flambirowanie to jeden ze sposobów obróbki kulinarnej, który można bez żadnych przeciwwskazań określić mianem sztuki kulinarnej. Potraktowanie dań ogniem, choć z pozoru wydaje się niebezpieczne, to przy zachowaniu odpowiednich zabezpieczeń jest w stanie udoskonalić Waszą kuchnię. Jeśli chcecie spróbować tego u siebie, to pamiętajcie, że najlepiej zrobić to pod okiem wprawionego kucharza, który w razie potrzeby będzie wiedział, jak się zachować.