Jak zrobić cukier żelujący? Czym zastąpić? Jak stosować?

Zastanawiacie się, jak zrobić cukier żelujący we własnej kuchni i z powodzeniem wykorzystać go do domowych przetworów? Do przygotowania cukru żelującego wystarczą zaledwie dwa składniki.

Cukier żelujący – jak zrobić go w domu?

W większości szybkich przepisów na domowe przetwory z owoców występuje cukier żelujący. Czym zastąpić go w dżemie lub w konfiturze, żeby owocowy specjał był gęsty i odpowiednio słodki? Cukier żelujący wykorzystywany do konfitur, dżemów i powideł powstaje z białego cukru i roślinnych pektyn lub żelatyny pochodzenia zwierzęcego.

  • Jeśli planujecie przygotowanie wegetariańskich lub wegańskich specjałów, do zrobienia cukru żelującego wykorzystajcie pektynę i biały cukier (33 g pektyny na szklankę cukru).
  • Jeżeli przygotowujecie tradycyjny cukier żelujący, użyjcie żelatyny i białego cukru (dwie łyżeczki na 500 g cukru, co pozwoli zagęścić ok. 1,5 kg owoców).

Cukier żelujący – jak stosować?

Jak zrobić cukier żelujący i jak go później dozować? O „mocy” domowego cukru żelującego przesądza zawartość pektyny. Im będzie jej więcej, tym gęstsze przetwory uzyskacie. W przypadku domowych mieszanek powstających z cukru z dodatkiem pektyny lub żelatyny warto testować różne proporcje i szukać tej optymalnej, która pozwoli uzyskać odpowiednią konsystencję przetworów.

Jeśli stosujecie gotowe cukry żelujące, ich rodzaje trzeba dobrać do słodkości bazowych składników:

  • cukier 1:1 stosuje się do kwaśnych owoców (w tym aronii lub czerwonych porzeczek);
  • cukier żelujący 2:1 ma zastosowanie do średnio słodkich owoców (np. malin);
  • cukier 3:1 sprawdzi się najlepiej do bardzo słodkich owoców.