Jak zrobić cukier żelujący? Czym zastąpić? Jak stosować?
Zastanawiacie się, jak zrobić cukier żelujący we własnej kuchni i z powodzeniem wykorzystać go do domowych przetworów? Do przygotowania cukru żelującego wystarczą zaledwie dwa składniki.
Cukier żelujący – jak zrobić go w domu?
W większości szybkich przepisów na domowe przetwory z owoców występuje cukier żelujący. Czym zastąpić go w dżemie lub w konfiturze, żeby owocowy specjał był gęsty i odpowiednio słodki? Cukier żelujący wykorzystywany do konfitur, dżemów i powideł powstaje z białego cukru i roślinnych pektyn lub żelatyny pochodzenia zwierzęcego.
- Jeśli planujecie przygotowanie wegetariańskich lub wegańskich specjałów, do zrobienia cukru żelującego wykorzystajcie pektynę i biały cukier (33 g pektyny na szklankę cukru).
- Jeżeli przygotowujecie tradycyjny cukier żelujący, użyjcie żelatyny i białego cukru (dwie łyżeczki na 500 g cukru, co pozwoli zagęścić ok. 1,5 kg owoców).
Cukier żelujący – jak stosować?
Jak zrobić cukier żelujący i jak go później dozować? O „mocy” domowego cukru żelującego przesądza zawartość pektyny. Im będzie jej więcej, tym gęstsze przetwory uzyskacie. W przypadku domowych mieszanek powstających z cukru z dodatkiem pektyny lub żelatyny warto testować różne proporcje i szukać tej optymalnej, która pozwoli uzyskać odpowiednią konsystencję przetworów.
Jeśli stosujecie gotowe cukry żelujące, ich rodzaje trzeba dobrać do słodkości bazowych składników:
Komentarze (0)