Fuczki – co to jest? Jak zrobić?

W pięknych Bieszczadach możemy oglądać zapierające dech w piersi widoki, ale również zjeść wyśmienite potrawy. Jedną z nich są fuczki, które zdobywają uznanie nie tylko wśród lokalnych mieszkańców, ale również gości z całej Polski! Co to za przysmak? Czym są fuczki i dlaczego zyskały tak dużą popularność? Poznajcie sekrety i receptury kuchni prosto z Bieszczad i zakochajcie się w jej walorach. Zapraszamy!

Fuczki – co to za przysmak?

Kuchnia bieszczadzka potrafi pozytywnie zaskakiwać, a dowodem na te słowa są fuczki, które od lat cieszą nasze podniebienia. Jeżeli jeszcze ich nie próbowaliście, to najwyższa pora, by nadrobić zaległości! Co to są fuczki? Pod tą ciekawą nazwą kryją się złociste zie na bazie kapusty kiszonej. Wiele osób porównuje je do placków ziemniaczanych, co jest bardzo trafne, ponieważ te dwa dania mają podobną konsystencję, smak i niemalże identyczny wygląd. Chcecie spróbować tego specjału? Wcale nas to nie dziwi, ponieważ już jego opis brzmi apetycznie, a rezultaty w rzeczywistości zachwycają jeszcze bardziej. Zobaczcie, jak zrobić fuczki i z czego!

Fuczki – z czego je przygotować?

Przygotowanie placków na bazie kapusty kiszonej to niezwykle łatwe zadanie, które uda się dzięki odpowiednim proporcjom składników. Czego będziecie potrzebować? Sami zobaczcie:

  • 200 gramów kapusty kiszonej,
  • 1 jajko,
  • 170 gramów mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 40 ml oleju,
  • Przyprawy: sól, pieprz oraz majeranek .

Składniki gotowe? Wiecie już, fuczki co to jest i z czego je przyrządzić, więc zacznijcie działać w kuchni. Receptura już na was czeka!

Jak zrobić fuczki? Przepis

Przygotowanie bieszczadzkich placków jest prostym i błyskawicznym procesem, który nie powinien nikomu sprawić trudności. Zarezerwujcie pół godziny wolnego czasu i do dzieła! Zacznijcie od odciśnięcia wody z kapusty oraz posiekania jej na drobne kawałki. W misce wymieszajcie mąkę, jajko i sól, aby powstała gładka masa. Dodajcie do niej poszatkowaną kapustę i przyprawy, a następnie ponownie zamieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie na niej fuczki przez około 3 minuty, aż uzyskają złocistą barwę i będą chrupiące. Danie możecie zaserwować w towarzystwie śmietany lub jogurtu naturalnego, a dodatkowo urozmaicicie jego smak. Tak przygotowane fuczki nie będą miały sobie równych!

Nasze przepisy w Waszych domach

Co to fuczki? Każdy z Was bez problemu odpowie na to pytanie. Poznaliście również recepturę na te beskidzkie placki, więc teraz nie pozostało Wam nic innego, jak je przygotować. Nie musicie wychodzić z domu, by zasmakować tradycyjnych kuchni charakterystycznych dla różnych regionów. Do dzieła!

Oto nasza receptura na bieszczadzkie placki, czyli fuczki. Spróbujcie jej w domu, a efekty będą wyśmienite! Nikt nie oprze się chrupiącej skórce i miękkiemu wnętrzu tych placków. Pycha!

Jeśli nasza receptura na fuczki przypadnie Wam do gustu, to zobaczcie na inne, równie smaczne przepisy. Proponujemy pyszne placki ziemniaczane z cukinią, których przygotowanie zajmuje jedynie pół godziny. Smacznie, prosto i błyskawicznie!

A dla zwolenników ciekawych połączeń smaków polecamy placki ziemniaczane ze szpinakiem. W recepturze na ten specjał znajdziecie również szynkę parmeńską. Jeżeli jednak ciągnie Was bardziej do innych składników, to placki nadziewane serem sprawdzą się doskonale. Smacznego!