Jak zrobić forszmak? Jak go ugotować i co to jest?

Jak przyrządzić doskonały forszmak? Co to jest za danie? Prawdziwy forszmak lubelski zjecie nie tylko w staropolskiej restauracji, ale też we własnym domu, a jego przygotowanie nie jest takie trudne. Poznajcie przepis na forszmak i dowiedzcie się, jak zrobić forszmak dorównujący temu tradycyjnemu.

Co to jest forszmak?

Forszmak jest rodzajem mięsno-paprykowego gulaszu przygotowywanego na Lubelszczyźnie. Tradycyjnie forszmak przygotowywało się po świętach ze składników, które zostały po biesiadowaniu. Sprytne panie domu wykorzystywały do forszmaku pozostałości różnego rodzaju mięs i wędlin, a im większa była ich różnorodność, tym lepszy wychodził forszmak. Pod względem składu oraz wyglądu forszmak przypomina strogonowa.

Jak ugotować forszmak?

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić dobry forszmak, to kluczem do sukcesu będzie najwyższa jakość mięsa i wędlin. Gulasz powstaje z wędzonych i parzonych boczków, kiełbas, szynek, żeberek, schabu i innych mięsnych specjałów. Mięso i wędliny podsmaża się z masłem, podlewa bulionem i dodaje ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. W forszmaku tradycyjnym nie może też zabraknąć przecieru pomidorowego, papryki (świeżej lub mielonej) oraz kiszonych ogórków. Składniki z przepisu na forszmak powinny się dusić tak długo, aż smaki dokładnie się zmieszają. Dekoracją może być kleks z kwaśnej śmietany i natka pietruszki.

Danie można przygotować też z samej kiełbasy i boczku. Jak zrobić forszmak z wędliny? Dokładnie tak samo jak ten tradycyjny, ale do gulaszu użyjcie tylko dostępnych kiełbas i wędzonek, np. salami, kiełbasy podwawelskiej, czosnkowej i szynki.

Jeśli szukacie wariacji na temat tego dania, zapraszamy do wypróbowania przepisu na forszmak dragomirski.