Ksylitol – co to jest? Z czego się robi?

Osoby będące na diecie ograniczającej spożycie węglowodanów oraz diabetycy nieraz sięgają po ksylitol. Co to takiego? Czy rzeczywiście jest lepszą alternatywą dla cukru? Jak stosować ten naturalnie powstający słodzik i czy ksylitol jest słodszy od cukru? Sprawdzamy!

Słodki ksylitol – co to takiego?

Chcecie wiedzieć, co to ksylitol, z czego powstaje i czy jest bezpieczny dla zdrowia? Otóż ksylitol nazywany jest potocznie cukrem brzozowym, ponieważ tradycyjnie pozyskiwany był przede wszystkim z syropu toczonego z drewna/kory niektórych odmian brzozy. Z chemicznego punktu widzenia jako pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy (poliol) zaliczany jest do grupy związków organicznych o charakterystycznym słodkim smaku.

Po raz pierwszy otrzymany został pod koniec XIX wieku przez grupę niemiecko-francuskich naukowców, jednak jego zalety zauważono i doceniono dopiero podczas II wojny światowej w Anglii oraz Finlandii, kiedy z powodów politycznych na rynkach brakowało zwykłego cukru i szukano innych, łatwiej dostępnych zamienników słodzących. Związek ten charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i zawiera prawie połowę mniej kalorii, dlatego jest często stosowany w dietach przeznaczonych dla diabetyków oraz osób walczących z nadwagą.

Co to jest ksylitol – E967?

Otrzymywany niegdyś z drzew ksylitol ma formę nietrwałego płynu, dlatego aby przedłużyć jego przydatność do spożycia, należy poddać go procesom chemicznym lub biotechnologicznym, w wyniku których zamienia swoją konsystencję na proszek lub niewielkie białe kryształki. Obecnie tę naturalną substancję otrzymuje się również z kukurydzy lub z udziałem drożdży. Szacuje się, że roczna światowa produkcja ksylitolu wynosi około 40 ton.

W przemyśle ksylitol jest stosowany nie tylko jako niskokaloryczny środek słodzący dodawany podczas produkcji napojów, gum do żucia czy wyrobów cukierniczych, ale także stanowi ważny dodatek w żywności przeznaczonej dla diabetyków, ponieważ nie powoduje tak szybkich wzrostów poziomu cukru we krwi, jak przy użyciu cukru buraczanego. Jeżeli chcecie sprawdzić, czy dany produkt dosłodzony jest ksylitolem, szukajcie na etykiecie numeru E967.

Z czego jest ksylitol i jakie ma zalety?

Znając odpowiedź na pytania, jak powstaje ksylitol, co to za substancja i czy może zastąpić popularny cukier biały, warto sprawdzić, jakie wady oraz zalety niesie ze sobą korzystanie z E967. Do minusów zalicza się przede wszystkim mniejszą dostępność w sklepach, kilkakrotnie wyższą cenę niż w przypadku cukru buraczanego oraz możliwość wystąpienia dolegliwości żołądkowo-jelitowych w przypadku spożycia zbyt dużych ilości na raz.

A jakie są dobre strony korzystania z ksylitolu?

  • Ma ponad 40% mniej kalorii niż cukier.
  • Jest tak samo lub wręcz bardziej słodki.
  • W większych dawkach może mieć działanie przeczyszczające.
  • Nie powoduje tak znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi jak klasyczny biały kryształ.
  • Jest smacznym oraz bezpiecznym w użytkowaniu substytutem cukru.

Do czego można dodawać ksylitol? Zastosowanie w kuchni

Ogromną zaletą ksylitolu jest to, że w przeciwieństwie do niektórych naturalnych czy sztucznych słodzików, zachowuje swoje właściwości w niskiej oraz wysokiej temperaturze. Z tego powodu cukier brzozowy można z powodzeniem używać jako alternatywę najpopularniejszego białego kryształu i stosować do wypieków, zimnych napojów, dań smażonych czy gorącej herbaty, bez obaw, że stracą określoną słodkość lub smak. Do jakich dań można dodać ksylitol?

  • Słodkie wypieki – aromatyczne mufinki z czarną porzeczką, złociste ciasteczka owsiane albo świąteczny sernik i wiele, wiele innych… przy wypieku każdego z ciast spokojnie można zamienić zwykły cukier na ksylitol, co nie obniży smaku, ale zmniejszy ilość spożywanych kalorii.
  • Zimne desery – cukrem brzozowym można dosłodzić również takie przysmaki jak budyń, kisiel, galaretkę czy deser a la krem brulee.
  • Słodkości z patelni – jeśli przepadacie za złocistymi naleśnikami, goframi z cynamonem czy placuszkami kukurydzianymi, w tych przepisach również możecie użyć ksylitolu.

Przetwory – odrobina ksylitolu dobrze się sprawdzi podczas przygotowywania zapasów na zimę, a takie słodkie dodatki jak dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem albo powidła śliwkowe przypomną słodki aromat lata nawet w najbardziej ponure zimowe dni.