Langosz – co to jest? Jak zrobić?

Jednym z największych przysmaków kuchni węgierskiej jest langosz. Co to za potrawa, z czego powstaje i kiedy jest podawana? Sprawdźcie, jak zrobić langosze.

Langosz – co to jest za danie?

Co to jest langosz? Ten węgierski specjał powstaje z ciasta uformowanego w płaskie placki i smażonego w głębokim oleju. Ciasto składa się z mąki pszennej, ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, drożdży, mleka i cukru. Placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów są usmażone na złoty kolor i podawane z masłem czosnkowym lub z samym czosnkiem. Langosza można serwować też z cukrem i śmietaną, a nawet z szynką lub z żółtym serem. Jaki ser do langosza? Zwykle wykorzystuje się goudę lub mozzarellę.

Langosz – jak zrobić?

Jak się robi langosza w tradycyjnej wersji? Ziemniaki należy ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę, a następnie wymieszać z drożdżami, przesianą mąką, cukrem oraz letnim mlekiem. Proporcje trzeba dobrać w taki sposób, żeby placki wychodziły dość zwarte. Uformowane langosze smaży się podobnie jak pączki lub faworki – po kilka minut z każdej strony – a następnie wyjmuje na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

Gotowe langosze mogą być podawane na szybki obiad lub na kolację zamiast placków ziemniaczanych, ziemniaków lub frytek. Na Węgrzech tradycyjnie robi się langosze ze śmietaną, serem i czosnkiem, ale można je serwować też z innymi dodatkami. Do langoszy możecie podać dowolny zimny sos, np. czosnkowy na bazie majonezu, tysiąca wysp lub tatarski.