Nikujaga – co to za danie? Jak je przygotować?

Z czego powstaje potrawa nikujaga? Skąd się wywodzi i co stanowi o ogromnej popularności orientalnej nikujagi? Sprawdźcie ciekawostki na temat tego przysmaku.

Nikujaga – co to jest za potrawa?

Nikujaga to japońskie jednogarnkowe danie, w skład którego wchodzą wołowina, cebula, ziemniaki, sos sojowy i marchewka, a czasami też inne warzywa oraz makaron shirataki. Nikujaga jest rodzajem nimono, czyli dań gotowanych wywodzących się z japońskiej tradycji kulinarnej. Nazwę potrawy w wolnym tłumaczeniu można przełożyć jako „mięso z ziemniakami” i to określenie w pełni oddaje jej charakter. Nikujaga wywodzi się z kuchni marynarki wojennej i do dziś dnia o miejsce powstania przepisu konkurują miasta Maizuru (w którym co roku organizuje się festiwal nikujagi) oraz Kure. Najbardziej prawdopodobna teoria głosi, że twórcą dania był admirał Tōgō Heihachiro, który wzorując się na kuchni brytyjskich żołnierzy obfitującej w wołowe gulasze, zalecił swoim kucharzom przygotowanie podobnego przepisu z zastosowaniem dostępnych składników.

Jak przygotować nikujaga?

Jedną cebulę i 4 ziemniaki należy pokroić w ćwiartki, a dużą marchew w plastry. Później gotuje się opakowanie makaronu shiritaki, w drugim garnku rozgrzewa 2 łyżki oleju sezamowego i smaży 200 g mięsa, a następnie dodaje do niego cebulę, ziemniaki, marchew oraz ugotowany makaron i zalewa całość bulionem dashi (300-400 ml). W następnej kolejności danie nikujaga przyprawia się 3 łyżkami mirinu, 3 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżeczkami cukru i 3 łyżkami sake, a na wierzchu układa garść fasolki i dusi całość przez ok. 10 minut. Gotowa potrawa jest posypywana sezamem.