Co zrobić z kani na zimę? Jak przechowywać? Jak długo?

Cenione przez grzybiarzy i amatorów leśnych przysmaków – co zrobić z kani na zimę, żeby móc na dłużej zatrzymać ich smak? Chociaż najlepsze są świeże, prosto z patelni, można śmiało wykorzystać je do przetworów, które uprzyjemnią okres oczekiwania na kolejny sezon. Warto jednak wiedzieć, jak przechowywać kanie, żeby nie nadawały się jedynie do wyrzucenia. Zamrozić czy może zamknąć w słoiki? Jeśli zamarynować, to jak długo mogą przebywać w lodówce? Podpowiadamy!

W jaki sposób marynuje się kanie?

Grzyby w occie świetnie sprawdzą się jako dodatek zarówno do dań zimnych, jak i tych serwowanych na ciepło. Jeśli zatem zastanawiacie się, co zrobić z kani na zimę, marynowanie ich będzie strzałem w dziesiątkę. Przed wykonaniem zalewy kanie należy odpowiednio przygotować. Po przebraniu i dokładnym oczyszczeniu pokrojone kapelusze wrzucamy na gotującą wodę. Po ok. 10-minutowej kąpieli, odcedzone i przepłukane są gotowe na spotkanie z zalewą octową. Aby uzyskać aromatyczną marynatę, w umyte i wyparzone słoiczki włóżcie ziele angielskie i liście laurowe. Następnie przełóżcie obgotowane grzyby i zalejcie gorącą zalewą. Po szczelnym zamknięciu słoiki z marynowanymi kaniami należy odwrócić do góry dnem. Już następnego dnia będą gotowe do spożycia, choć im dłużej postoją, tym więcej nabiorą aromatu.

Pomidorowa marynata – inna odsłona kani w zalewie

A może by tak poeksperymentować w kuchni i spróbować innych smaków? Tę zalewę robi się prawie identycznie, wzbogacając ją jedynie koncentratem pomidorowym. Istotną różnicę stanowi przygotowanie samych kani, ponieważ zamiast gotowania, smaży się je obustronnie, po wcześniejszym panierowaniu w jajku, przyprawach i bułce tartej. Idąc dalej kreatywną drogą rozwiązania dylematu „co zrobić z kani na zimę”, do grzybów w zalewie pomidorowej można także dołożyć warzywa, takie jak: marchewka, ogórek kiszony i cebulka. Następnie do słoików nakładamy warstwowo kanie i warzywa, zalewając gorącą marynatą pomidorową. Wyobraźcie sobie, jak szybko tak przyrządzone kanie znikną ze stołu, kiedy podacie je jako przystawkę!

Jak przechować kanie na zimę oprócz zamykania w słoikach?

Przetwory to nie jedyny sposób na to, aby cieszyć się smakiem grzybów w środku zimy. Zwłaszcza jeśli marzy wam się aromatyczny sos grzybowy, do którego oprócz popularnych podgrzybków można dodać właśnie kanie. Zamrożenie ich sprawi, że w każdej chwili będziecie mogli sięgnąć po nie, aby udoskonalić wasze obiadowe danie. Pamiętajcie, żeby nie poddawać ujemnej temperaturze mokrych grzybów! Najlepiej będzie oczyścić je wcześniej specjalną szczoteczką lub po umyciu dokładnie osuszyć. Jak długo można przechowywać kanie w zamrażarce? Maksymalnie do 8 miesięcy, warto zatem opatrzyć woreczki lub pudełka datą umieszczenia ich w lodówce, żeby nie mieć żadnych wątpliwości co do ich przydatności do spożycia.

Przechowywanie surowych kani – co warto wiedzieć na ten temat?

Przerobienie większej ilości zebranych grzybów może być czasochłonne. Nasuwa się zatem pytanie, ile można przechowywać kanie w lodówce, zanim je zamrozimy, wysuszymy lub użyjemy do przetworów? Świeże grzyby dość szybko się psują, w surowym stanie nie powinny więc tam spędzić zbyt dużo czasu. Najbezpieczniej będzie, jeśli po upływie doby będą przetworzone. Ważny jest także sposób, jak przechowywać kanie w lodówce. Najlepiej rozłożyć je na tackach, zapewniając im dostęp do świeżego powietrza. Umieszczanie grzybów w torebkach foliowych lub zamykanych pudełkach może niestety doprowadzić do ich zepsucia.

Do czego dodać mrożone kanie?

Znacie już odpowiedź na pytania, czy kanie można przechowywać w lodówce i w jaki sposób je mrozić. Jakim potrawom dodadzą pięknego, leśnego aromatu? Możecie wykorzystać je, przygotowując pyzy z grzybami, zapiekankę z kaszotto z grzybami lub dodając je do wszelkich potraw, których głównym składnikiem są właśnie leśne specjały. Delikatny miąższ i łagodny, orzechowy smak podkreślą walory każdego dania i sprawią, że stanie się ono wyjątkową ucztą!