Czemu olej się pieni lub kipi? Dlaczego dzieje się tak przy smażeniu frytek?

Zastanawiacie się, czemu olej się pieni podczas smażenia frytek, faworków lub pączków? Przyczyn może być kilka, mimo to problem pieniącego się oleju można bardzo łatwo rozwiązać. Podpowiadamy, co zrobić, żeby olej się nie pienił.

Dlaczego olej się pieni przy smażeniu frytek?

Czemu olej się pieni czasami już po minucie smażenia? Zwykle olej pieni się przez nadmiar wody w smażonym produkcie – kiedy ziemniaki na frytki nie zostały odpowiednio osuszone lub gdy gotowe frytki są pokryte warstwą lodu. Kropla wody uwięziona w warstwie tłuszczu chce się z niej wydostać i rozsadza powierzchnię tłuszczu, pieniąc się i pryskając na wszystkie strony. Olej pieni się przy smażeniu frytek również z powodu nieodpowiedniej temperatury obróbki. Pienienie może wywoływać zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska temperatura smażenia. Jeśli zaobserwujecie taki proces na dużym ogniu, zmniejszcie go i analogicznie – jeśli smażycie na wolnym ogniu, zwiększcie moc palnika. Jeżeli to nic nie zmieni, powodem może być wybór nieodpowiedniego rodzaju tłuszczu.

Dlaczego kipi olej przy smażeniu frytek i faworków?

Zastanawiacie się, dlaczego olej kipi przy smażeniu faworków, frytek lub pączków? Jeśli w surowcu nie ma zbędnej wody, powodem może być woda zawarta w słabej jakości oleju. Najlepszym rozwiązaniem jest wtedy zmiana tłuszczu. Czasami ciężko ustalić, dlaczego olej kipi lub pryska. Często jest to wynikiem nałożenia się kilku wyżej wymienionych czynników. Jeśli olej bardzo się pieni, wrzućcie do niego kawałek surowego ziemniaka. Jeśli olej zacznie strzelać, warto go lekko posolić.