Farikal – co to za potrawa? Skąd pochodzi?

Z czego powstaje norweskie danie farikal, jaka jest jego historia i z czym się je podaje? Sprawdź ciekawostki na temat jednej z najpopularniejszych skandynawskich potraw.

Farikal – czym jest?

Na danie farikal składają się biała kapusta, kawałki baraniego mięsa, ziemniaki i przyprawy. Ta potrawa jest w Norwegii tak popularna, że każdego roku w ostatni czwartek września obchodzi się jej święto. Farikal to w wolnym tłumaczeniu „baranina w kapuście”. Kiedyś ten przepis nazywano jednak „gaas i hvidkaal”, co można tłumaczyć, jako „gęś w białej kapuście”.

Od lat 70. XX wieku farikal traktuje się w Norwegii jako danie narodowe. Ten jagnięcy gulasz z kapustą był kiedyś specjalnością kucharzy z zachodniej części kraju, gdzie hodowano dużo owiec. Farikal można podawać jako treściwą zupę orientalną i serwować na obiad. Sprawdzi się też na kolację. Potrawa nadaje się do odgrzewania, więc równie dobrze smakuje następnego dnia. Baraninę w kapuście można też zawekować.

Jak powstaje farikal?

Do przygotowania farikal potrzeba ok. 1 kg jagnięciny lub baraniny, mąkę, czarny pieprz i białą kapustę. Mięso należy pokroić w duże kawałki i ułożyć w garnku warstwowo z kawałkami kapusty, a następnie zalać wodą, doprawić, zagotować i dusić przez ok. 2 godziny. Farikal podaje się z gotowanymi ziemniakami. Sposób przygotowania tego jednogarnkowego dania różni się w zależności od miejsca i upodobań kucharzy. W rejonie Bergen na południu Norwegii potrawę gotuje się razem z ziemniakami, a jej dodatkowym składnikiem jest kalarepa.