Ile rozgrzewa się olej na patelni? Jak go rozgrzać?

Sprawdźcie, ile rozgrzewa się olej na patelni i jak rozpoznać, że jego temperatura jest już odpowiednia. Do sprawdzenia oleju można wykorzystać kilka prostych trików.

Jak rozgrzać olej na patelni?

Olej należy wylać na wstępnie rozgrzaną patelnię, a następnie zmniejszyć moc palnika i stopniowo rozgrzewać tłuszcz. Powierzchnia patelni musi być jednak całkowicie sucha, żeby olej nie zaczął pryskać. Do smażenia należy używać tłuszczów o odpowiednio wysokich punktach dymienia. Nie mogą się one też rozgrzewać zbyt długo, bo zaczną się w nich wydzielać niekorzystne związki, w tym akroleina.

Początkujący adepci sztuki kulinarnej często zastanawiają się, ile rozgrzewa się olej na patelni. Wszystko zależy od tego, ile go wlejecie. Im więcej tłuszczu znajdzie się w naczyniu, tym proces podgrzewania będzie dłuższy, ale zwykle wystarczającą temperaturę osiągnie w ciągu 30-60 sekund. Tłuszcz do smażenia powinien mieć temperaturę 160-180°C – jeśli będzie niższa, zacznie wsiąkać w smażony surowiec.

Jak sprawdzić temperaturę oleju na patelni?

Jak skutecznie sprawdzić, jaka jest temperatura oleju na patelni? Możecie wrzucić na nią kawałeczek bułki lub chleba. Jeśli po kilkunastu sekundach pieczywo ładnie się zrumieni, temperatura jest wystarczająca. Jeżeli zacznie nasiąkać tłuszczem i rozmiękać, jest zbyt niska.

Temperaturę olejumożecie sprawdzić też poprzez zanurzenie w nim drewnianej łyżki. Jeśli wokół zaczną tworzyć się bąbelki tłuszcz do smażenia warzyw, frytek lub kotletów ma już odpowiednią temperaturę.