Jak wędzić ser biały, a jak żółty czy twarogowy? Jak długo?

Zniewalający aromat i pełnia smaku, których próżno szukać na sklepowych półkach – jak wędzić ser, żeby wydobyć z niego te walory? Samodzielne wędzenie szynek i kiełbas jest coraz chętniej praktykowane, nie każdy jednak wie, że w taki sam sposób można postępować z niemal każdym rodzajem sera. Co ważne, odpowiednio przechowywany może leżeć nawet do kilku tygodni. Co należy wiedzieć o przygotowaniu i wędzeniu serów? Podpowiadamy!

W jaki sposób przygotować się do wędzenia serów?

Zanim zabierzecie się do wędzenia ulubionego gatunku sera, najpierw należy zadbać o odpowiednie stanowisko i opał. Najlepsza do tego celu będzie dowolna wędzarnia, ale można wykorzystać także zwykły grill ogrodowy pod warunkiem, że jest wyposażony w pokrywę. Nie mniej ważne niż stanowisko do wędzenia serów, jest także drewno, którego użyjecie. Należy bowiem unikać drewna z drzew iglastych, które posiadają zbyt dużo żywicy i spowodują, że smolisty dym będzie osiadał na waszych wyrobach, nadając im nieprzyjemnego smaku.

Idealny ser do wędzenia – jaki wybrać?

Mimo że każdy ser nadaje się do wędzenia, to najlepiej wybrać ten z większą zawartością tłuszczu. Dzięki czemu nie rozpadnie się on pod wpływem dymu. Jeśli jesteście na początku waszej przygody z wędzeniem, warto zacząć od sera typu włoskiego, np. Capri, który jest bardziej zwarty. Przygotowanie do wędzenia rozpoczyna moczenie sera w solance. Roztwór z wody i soli musi mieć właściwe proporcje – 80 gramów soli na każdy litr wody. Długość moczenia zależy przede wszystkim od stopnia twardości sera i preferencji smakowych, jednak nie krócej, niż 12 godzin. Po wyjęciu z solanki ser należy dokładnie osuszyć. Jak wędzić ser Capri? Sery typu włoskiego najlepiej wędzić 4-5 godzin w temperaturze 45-55°C.

Przyprawy, które nadadzą wędzonym serom wyrazistego smaku

Niewątpliwą zaletą własnoręcznie wykonanego wędzonego sera jest możliwość doprawienia go według swojego uznania. Tę czynność powinniście wykonać po etapie całkowitego pozbycia się wilgoci z sera, czyli po dokładnym osuszeniu. Do wędzonych serów świetnie będą pasować zioła prowansalskie, tymianek, czarnuszka lub suszone pomidory. Można także doprawić je białym pieprzem. Przygotowane sery umieśćcie w siatce wędliniarskiej i porządnie zwiążcie po obu stronach. Teraz pozostaje już tylko umieścić je na drążku wędzarni.

Na ciepło czy na zimno? Jak wędzić ser w domu?

Wędzenie serów może odbywać się na dwa sposoby. Pierwszy z nich opiera się na krótszym czasie w wyższej temperaturze, natomiast drugi – na zimno – jest bardziej czasochłonny, ale zapewnia bardziej intensywny aromat. Temperatura wędzenia w tym przypadku nie powinna przekraczać 35°C. Każdy rodzaj sera wymaga innego traktowania. Jak wędzić ser biały? Optymalna temperatura dla tego rodzaju sera to 60°C, a czas – ok. 4 godzin. A jak wędzić ser twarogowy? W takiej samej temperaturze i czasie jak biały. Innym rodzajem białego sera, tak popularnym w naszej kuchni, jest włoska mozzarella. Chociaż zazwyczaj ten ser jest wykorzystywany głównie do sałatek lub pizzy, znakomicie smakuje także w wersji wędzonej. Jak wędzić ser mozzarella? Nie dłużej niż godzinę w temperaturze 30°C.

Wędzenie żółtego sera – czym się różni od białego?

Proces wędzenia dojrzałego żółtego sera odbywa się nieco inaczej niż białego, ponieważ nie wymaga on moczenia w solance. Jak wędzić ser żółty? Idealna temperatura do przygotowania tego rodzaju sera nie powinna przekraczać 30-40°C, a czas wędzenia powinien oscylować w granicach 6 godzin. Kiedy z wierzchu ser będzie miał brązowy kolor, oznacza to, że jest gotowy.

Wiecie już, jak długo wędzić ser i jak ważny są czas i temperatura dostosowane do różnych rodzajów serów. Do czego można użyć własnoręcznie uwędzonych specjałów? Biały ser wędzony może z powodzeniem zastąpić zwykły w pierogach ruskich lub pierogach leniwych. Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą zyska zupełnie innego wymiaru, jeśli użyjecie wędzonego sera. Nie bójcie się eksperymentować! Być może wydaje się to skomplikowane, ale przy każdej kolejnej próbie wędzone sery nie będą miały przed wami tajemnic.