Jak zrobić mortadelę w domu? Z czego się ją robi?
Aromatyczna, delikatna i wyjątkowo smaczna – mortadela to wędlina włoska, którą można wykorzystać nie tylko do kanapek, ale również jako składnik sałat, zapiekanek czy dań makaronowych. Zarówno dorośli, jak i dzieci przepadają za tą wyśmienitą kiełbasą usmażoną w chrupiącej panierce. Jak zrobić mortadelę w domu? Które składniki są niezbędne do jej przygotowania? Sprawdzamy.
Gdzie powstała mortadela?
Mortadela jest najprawdopodobniej pierwszą Włoską kiełbasą, a jej historia sięga XIV wieku. Uważa się, że nazwa pochodzi od włoskiego słowa „mortarium” oznaczającego moździerz, w którym dawniej rozdrabniano mięso. Tradycyjna mortadela wytwarzana jest w Bolonii, choć na większą skalę produkuje się ją także w Lombardii, Wenecji czy Toskanii.
Z czego robi się mortadelę? W skład tej charakterystycznej i grubej w przekroju kiełbasy wchodzi bardzo drobno zmielone mięso (wieprzowe, cielęce) z dodatkiem tłuszczu (słonina i podgardle) oraz liczne przyprawy podkreślające smak wędliny (gorczyca, pieprz, czosnek, mirt). Powstała masa wprowadzana jest do specjalnych osłonek, a następnie gotowana przez kilka godzin w piecach parowych lub szynkowarach.
Jak zrobić mortadelę w domu?
Choć ta drobno mielona kiełbasa kojarzona jest przede wszystkich w włoską kuchnią, jej skład jest na tyle prosty, że bez problemu można przygotować ją we własnej kuchni. Wielu wielbicieli wędlin wie, jak zrobić domową mortadelę, którą potem można wykorzystać nie tylko do kanapek, ale także do mnóstwa przepysznych potraw. Drobno zmieloną i przyprawioną mieszankę można umieścić w grubej lub cienkiej osłonce, a nawet przełożyć do słoika i tyndalizować jak inne przetwory mięsne.
Jak zrobić mortadelę?
Przede wszystkim warto zacząć od zakupu dobrej jakości mięsa wieprzowego. W tej roli najlepiej się sprawdza szynka lub łopatka oraz podgardle w proporcjach 3:1. Jeśli składniki są bardzo chude, wówczas dorzuca się trochę słoniny, ponieważ mortadela z reguły jest tłustą wędliną. Pokrojone w kostkę mięso należy zmieszać z rozdrobnionymi przyprawami (sól, cukier, czosnek, pieprz i opcjonalnie gałka muszkatołowa lub ziele angielskie), a następnie zmielić na gładko i dodać ziarna gorczycy. Tak przygotowaną masę wystarczy ciasno ubić w osłonce lub w słoiku, wymasować, przełożyć do lodówki na kilka godzin, żeby mięso przeszło przyprawami, a następnie gotować w szynkowarze przez około 2 godziny.
Mortadela – jak zrobić pyszne dania z kiełbasą?
Cienko pokrojona mortadela jest nie tylko znakomitym dodatkiem do kanapek, ale także kilkuwarstwowych burgerów mięsnych. Drobno mielona wędlina świetnie znosi gotowanie, smażenie oraz pieczenie, dlatego można z niej przygotować znakomite i niedrogie dania z kiełbasą w roli głównej. Mortadela sprawdzi się również w takich potrawach jak aromatyczne zapiekanki makaronowe, omlety, wielowarzywne leczo, chrupiące zrazy, a nawet pikantny gulasz.
Z pokrojonych w paski lub kostkę kawałków warto przyrządzić pyszną sałatkę z mortadelą, ogórkami konserwowymi, świeżą cebulą i podkreślającym smak sosem sałatkowym. A jeśli chcecie przygotować smaczny lunch do pracy, wypróbujcie wieloskładnikową sałatkę szwabską z mortadelą, w której takie konserwowe warzywa jak kukurydza, papryka i ogórki tworzą wyjątkowo zgrany smak, podkreślony dodatkowo pikantną nutą musztardy Dijon.
Jak zrobić mortadelę na patelni?
Mortadela w panierce to jest to! Soczysta i pełna smaku kiełbasa pokryta złocistą, chrupiącą skórką jest daniem, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Grube plastry kiełbasy można naciąć w taki sposób, by utworzyć kieszonkę na drobno posiekane nadzienie warzywne lub plaster sera żółtego, który po przekrojeniu usmażonego mięsa będzie apetycznie wypływać ze środka.
Jak panierować mortadelę? Do tego celu można użyć gotowej panierki lub obtaczać pokrojoną kiełbasę w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce, dokładnie w taki sam sposób jak podczas przygotowywania klasycznych schabowych. Mortadelę wystarczy krótko obsmażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju, a gdy panierka nabierze złocistego koloru, warto ją przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny do ocieknięcia z tłuszczu. Gotowego kotleta najlepiej podawać z ziemniaczkami lub frytkami oraz ulubioną surówką. Smacznego!
Komentarze (0)