Jak zrobić wątrobiankę w słoiku?
Lubicie podrobowe wędliny i zastanawiacie się, jak zrobić wątrobiankę we własnej kuchni? Co będzie potrzebne do przygotowania tego wyrobu i o czym należy pamiętać? Sprawdźcie, jak zrobić domową wątrobiankę, aby smakowała jak z najlepszej masarni.
Jak zrobić wątrobiankę w słoiku?
Ciekawi was, jak zrobić wątrobiankę, która zachwyca smakiem, ale jest prosta w wykonaniu? Do przygotowania wątrobianki potrzebujecie wątróbki wieprzowej i drobiowej, małego kawałka słoniny, cebuli, czosnku, masła oraz przypraw, w tym pieprzu i gałki muszkatołowej. Koniecznie zaopatrzcie się też w dużą miskę i oczywiście w słoiki o pojemności 300-500 ml.
Jak zrobić wątrobiankę wieprzową z wyżej wymienionych składników? Sparzoną wątróbkę i pokrojoną w paseczki słoninę należy przepuścić przez maszynkę, a później dodać pokrojoną lub zmieloną cebulę i przyprawy, dokładnie wyrobić masę i nakładać ją do słoików, zachowując odstęp 1-2 cm od wieczka.
Jak się robi wątrobiankę wieprzową w domu?
Przygotowanie wątrobianki w słoikach nie jest czasochłonne, ale trzeba zarezerwować sobie dodatkowy czas na wekowanie. Jak się robi wątrobiankę wieprzową, żeby można ją było przechować nawet przez kilka tygodni?
Kluczem jest umiejętne zawekowanie tej domowej wędliny. Jak długo gotować wątrobiankę w słoiku? Pasteryzacja trwająca około godziny pozwoli wam utrwalić weki na 1-2 tygodnie. Jeśli chcecie, żeby wędlina wytrzymała dłużej, trzeba zastosować proces tyndalizacji (trzykrotnej pasteryzacji). Gotową wątrobiankę wykorzystacie na kanapki, a mocno schłodzona może być krojona w kawałki i serwowana jak pasztet z wątróbki.
Komentarze (0)