Jaki miód do pierników? Co zamiast niego dodać do pierniczków?
Jaki miód do pierników sprawdzi się najlepiej? Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta. Rodzajów miodów jest naprawdę sporo, a każdy z nich ma swoje właściwości i smak. Nie każdy jednak będzie idealnym rozwiązaniem do wypieków. Dlaczego? Jaki miód na pierniczki wybrać? Podpowiadamy!
Złoty nektar, jakim jest miód, od wieków zajmuje ważne miejsce w naszych kuchniach. Możemy używać go na wiele różnych sposobów, wzbogacając w ten sposób smak, aromat oraz wygląd przyrządzanych potraw. Dobrze skomponuje się z daniami głównymi, jako składnik sosów i dipów czy marynat do mięs, będzie też współgrał ze smakiem słodkich ciast i innych deserów, a nawet sałatek. Miód często używany jest jako zamiennik cukru kryształ, dlatego chętnie dodajemy go na przykład do herbaty czy kawy. Miód jest także jednym z najważniejszych składników wielu wypieków, a przede wszystkim świątecznych pierniczków. Jaki miód do pierników będzie najlepszy? Odpowiedzi znajdziecie poniżej.
Naturalny czy “sztuczny”? Jaki miód na pierniczki?
Pod hasłem „miód” kryje się w rzeczywistości wiele różnych rodzajów tego popularnego produktu, z których każdy różni się właściwościami. Które z nich będą lepszym wyborem do naszych pierników? Miód naturalny to oryginał jedyny w swoim rodzaju. Dzięki ciężkiej pracy tysięcy pszczół powstaje produkt pełnowartościowy, aromatyczny i smaczny, który nie może równać się ze swoimi sztucznymi zamiennikami. Choć sztuczne zamienniki starają się wiernie go kopiować, nigdy nie dościgną pierwowzoru.
Jaki miód do pierników?
Jaki miód do pierniczków wybrać? Wiele osób jest zdania, że miód do pierników nie powinien być ani zbyt słodki, ani zbyt aromatyczny. Umiarkowana słodycz i zapach zdecydowanie wystarczą, by podkreślić, a nie zdominować smaku pierniczków i innych ciast na święta (i nie tylko). Pamiętajmy, że oprócz miodu pierniczki cechują się specyficznym smakiem i zapachem przypraw korzennych, które warto podkreślić, a nie przyćmić. Jaki rodzaj miodu będzie więc najlepszym wyborem do pierników? Może być to miód rzepakowy lub wielokwiatowy – oba rodzaje idealnie pasują do piernika
Jeśli jednak jesteście fanami wyrazistych smaków i zależy Wam na tym, by smak miodu był w pierniczkach mocno wyczuwalny, dobrym wyborem będzie miód gryczany. Jest to miód o mocnym aromacie i ostrzejszym, bardziej wyrazistym zapachu. Spośród innych miodów wyróżnia go też ciemniejsza, czekoladowa barwa.
Co zamiast miodu do pierników?
Choć świąteczne pierniczki większości z nas kojarzą się z miodową nutą, można znaleźć wiele przepisów na piernik bez miodu. Jak to możliwe? Miód oprócz charakterystycznego posmaku pełni głównie funkcję słodzącą. Szukając więc alternatywy dla tradycyjnego miodu możemy zwrócić się w stronę innych substancji słodzących. Egzamin zda zwykły cukier kryształ, ale również cukier brązowy, ksylitol, melasa czy syrop daktylowy.
Sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki
Przygotowanie pysznych pierniczków świątecznych wcale nie jest trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i zorganizować czas wolny, który poświęcimy na kuchenne czynności. Do przygotowania naszych pierniczków będziemy potrzebować:
- masło 60 g
- miód 160 g
- cukier puder 100 g
- mąka 280 g
- jajko 1 szt
- 1 łyżeczka: przyprawy korzennej, cynamonu, kakao i sody oczyszczonej
Do małego rondelka wrzucamy masło i roztapiamy. Kiedy będzie miało już konsystencję płynną dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Miksturę odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę korzenną, cynamon i sodę. Kiedy masło z miodem nie będą już gorące wlewamy miksturę do suchych składników, a na koniec wbijamy jajko. Wszystkie produkty bardzo dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy ciasto. Gotowe formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Po upływie godziny wyjmujemy schłodzone ciasto i wykładamy na stolnicę, a następnie wałkujemy do momentu uzyskania placka o grubości ok.3-4 mm. Różnorodne kształty wykrawamy za pomocą foremek. Jeśli chcemy powiesić pierniczki na choinkę warto pamiętać, żeby zrobić w nich dziurkę, przez którą przeciągniemy wstążeczkę. Z powodzeniem wykonamy ją przy użyciu wykałaczki. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze z papierem do pieczenia i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze (0)