Dlaczego warto pić wodę?
Organizm człowieka składa się w ok. 60 % z wody. I to ona ma stanowić większość z płynów, które przyjmujesz każdego dnia (dorosły mężczyzna powinien wypijać ich ok. 2,5 litra dziennie, a kobieta ok. 2 litry). Woda pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji fizycznych i poznawczych. Uczyń zatem z jej picia swój codzienny rytuał.
Jaką wodę wybrać do picia?
Mineralna czy źródlana – jaką wodę wybrać? Wystarczy pamiętać o ich właściwościach:
-Woda źródlana – ze względu na delikatny smak, sprawdzi się do parzenia kawy lub herbaty. Pozyskiwana jest z podziemnych źródeł i zawiera podobną ilość składników mineralnych, co woda z kranu. Nie jest więc najlepszym wyborem dla osób chcących uzupełnić mikroelementy w organizmie.
-Woda mineralna – ma stały poziom składników mineralnych. Rozróżnia się wodę nisko, średnio i wysokomineralizowaną. Pierwsza charakteryzuje się najłagodniejszym smakiem, pozostałe dwie są bardziej wyraziste. Przed zakupem wody mineralnej, uważnie przestudiuj jej skład pod kątem zawartości składników mineralnych. Która będzie dla Ciebie odpowiednia? Warto zasięgnąć porady dietetyka.
Czym urozmaicić smak wody?
Smak wody warto urozmaicić dodatkami. Świetnie sprawdzi się sok ze świeżo wyciśniętych cytrusów – limonek czy cytryn oraz listki mięty. Niewielka ilość octu jabłkowego dodana do wody gazowanej stworzy smaczny napój, który z powodzeniem podasz do obiadu. Sprawdź również połączenia ze zdjęcia – są dobrą alternatywą dla słodzonych napojów, które dostarczają głównie pustych kalorii.
Alternatywy dla słodkich napojów
Nawodnienie zapewnią Ci również soki. Wybieraj te świeżo wyciskane. Sięgaj też po herbaty, które możesz podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno – z dodatkiem kostek lodu ochłodzą Cię w gorące dni. Z powodzeniem zastąpią też poranną kawę. Pamiętaj, aby ich nie słodzić.
Koktajle mleczne i smoothies
Warte uwagi są też koktajle i smoothies, które nie tylko nawadniają, ale również stanowią lekki posiłek. Pierwsze z nich przygotowuje się na bazie mleka i owoców. Wybieraj dojrzałe owoce, które gwarantują słodki smak bez konieczności używania cukru.
Z kolei smoothie powstaje na bazie owoców i warzyw. Często wykorzystuje się do jego przyrządzenia np. szpinak lub jarmuż. Składniki wystarczy zmiksować z kostkami lodu. Napoje możesz dosłodzić niewielką ilością słodziku ze stewii, który nie zawiera kalorii, a dodaje słodkości. Wypróbuj go, przygotowując napoje z dzisiejszego jadłospisu.
Jadłospis – dzień 4
Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi
Porcja: 256g
Wartość energetyczna: 324kcal
Chrupiąca ciecierzyca z przyprawami
Porcja: 207g
Wartość energetyczna: 208kcal
Spaghetti z pulpetami i szpinakiem
Porcja: 252g
Wartość energetyczna: 479kcal
Szpinakowo-owocowe smoothie
Porcja: 245g
Wartość energetyczna: 230kcal
Rukola z ziołowo-sezamowymi kostkami
Porcja: 250g
Wartość energetyczna: 261kcal
Poniższa tabela przedstawia wartość odżywczą oraz kaloryczność posiłków w ciągu dnia: