Co zrobić, żeby jabłka nie ściemniały w szarlotce?

Planujecie przygotowanie szarlotki i ciekawi was, co zrobić, żeby jabłka nie ściemniały, tylko zachowały swój naturalny kolor? Podpowiadamy co zrobić, żeby jabłko nie czerniało w szarlotce lub surówce.

Co zrobić, żeby jabłka nie ściemniały?

W momencie obrania jabłka uwalnia się enzym zwany oksydazą fenolową, który powoduje ciemnienie miąższu. Może mieć to miejsce również po przekrojeniu jabłka i uszkodzeniu jego skórki. Oksydaza w kontakcie z tlenem doprowadza do zmiany koloru tkanki jabłka, co objawia się tak nielubianym przez fanów tych owoców ciemnieniem, ale ten proces jest całkowicie naturalny.

Co zrobić, aby jabłka nie ściemniały? Obrane lub starte jabłko należy po prostu skropić sokiem z cytryny lub innym kwaśnym składnikiem, np. sokiem z pomarańczy, a nawet octem winnym lub jabłkowym. Innym sposobem jest moczenie obranych jabłek przez 10 minut w osolonej wodzie, a później umieszczenie ich w woreczku lub szczelnie zamkniętym pojemniku.

Co zrobić, żeby jabłka nie ściemniały w szarlotce?

Fani jabłecznika często zastanawiają się, co zrobić, żeby jabłka w szarlotce nie ściemniały. Pamiętajcie też, że proces lekkiego ciemnienia jabłek w szarlotce będzie nieunikniony, ale co istotne, wcale nie wpływa to na smak ciasta z owocami i nie trzeba się tym tak bardzo przejmować. Jabłecznik będzie smakował doskonale bez względu na kolor – najważniejsze, by wybrać sprawdzony przepis, taki jak polecany przez nas jabłecznik z budyniową nutą.