Deruny ukraińskie – przepis. Co to jest i jak je zrobić?
Zdarza się, że tajemnicze nazwy skrywają dobrze znane potrawy, do których można zaliczyć właśnie deruny. Chociaż to określenie na pierwszy rzut oka nic nie mówi, to jednak z pewnością jedliście je wielokrotnie. Deruny ukraińskie to bowiem nic innego jak placki ziemniaczane, podawane w wielu kombinacjach. Sposób ich przygotowania nieznacznie różni się od naszych rodzimych, chociaż w różnych rejonach polski robi się je inaczej. Jak przygotować deruny ukraińskie i z czym smakują najlepiej? Podpowiadamy!
Jakie ziemniaki są najlepsze na ziemniaczane placki?
Deruny, podobnie jak nasze placki, wymagają zastosowania odpowiedniego rodzaju ziemniaków. Przede wszystkim nie powinno się ich robić z młodych ziemniaków, ponieważ zawierają zbyt dużo wody. Idealne będą te najbogatsze w skrobię, czyli typu B lub typu C, zwane potocznie mączystymi. Do najpopularniejszych gatunków należą: Bryza, Tajfun, Ibis lub Irga. Są one najbardziej sypkie i suche, dlatego świetnie nadają się właśnie do placków, jak również na purée, kopytka czy pyzy. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ po upieczeniu lub ugotowaniu dobrze połączą się z pozostałymi składnikami, a przyrządzone potrawy nie będą się rozpadać.
Z cebulką czy bez? Różnice pomiędzy derunami a plackami ziemniaczanymi
Jeśli chcecie usmażyć deruny ukraińskie, przepis jasno mówi, że powinno się dodać do nich cebulę. Polskie placki ziemniaczane nie zawsze są przygotowywane z jej zastosowaniem. A tymczasem to właśnie cebula, starta na małych oczkach sprawia, że ciasto nie zrobi się czarne. Tutaj dochodzimy do drugiej różnicy. O ile ziemniaki na nasze placki trze się zazwyczaj na grubych oczkach, to żeby przygotować tradycyjne ukraińskie deruny, obydwa główne składniki tarte są na jak najmniejszych oczkach. Stąd też pochodzi ich nazwa – słowo deruny w niektórych regionach Ukrainy oznacza właśnie tarcie. Reszta składników niczym się nie różni, będziecie potrzebować jedynie jajek i mąki.
Ukraińskie deruny – sposób przygotowania
Starte na drobnej tarce ziemniaki oraz cebulę należy połączyć z jajkiem i 3 łyżkami mąki. Następnie doprawić do smaku. Z dokładnie wymieszanej masy formujcie na patelni małe placuszki i smażcie na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru. Jak widzicie, do przygotowania placków nazywanych deruny, przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Jeśli chcecie spróbować zupełnie nowych smaków, deruny można przygotować także z twarogiem. Robi się je podobnie, tylko dodaje się jeszcze rozgnieciony widelcem twaróg i przeciśnięty przez praskę czosnek. Danie w takiej wersji podaje się ze śmietaną i szczypiorkiem.
Z czym się je ukraińskie deruny?
Ta potrawa jest niezwykle popularna w Ukrainie, dlatego sposobów podawania tych placków jest bardzo dużo. Deruny z mięsem, z kapustą, z grzybami, serem – lub tak, jak znamy najlepiej placki ziemniaczane, czyli z kwaśną śmietaną. Jada się je bez względu na rodzaj posiłku, są świetne zarówno na śniadanie, jak i na obiad, czy jako przekąska. Bardzo popularnym sposobem podania u naszych wschodnich sąsiadów jest ułożenie posmarowanych śmietaną i twarogiem placków warstwami w glinianym garnku i zapiekanie ich przez ok. 15 minut w piekarniku.
Czy deruny można podawać na słodko?
Odwieczny spór pomiędzy wieloma regionami w Polsce, czy placki ziemniaczane podaje się z cukrem, czy ze śmietaną, zdaje się nie mieć rozwiązania. Każda wersja ma swoich zwolenników, którzy zaciekle bronią swoich racji. Za naszą granicą nie ma takich dylematów – ukraińskie deruny podaje się zawsze jako danie wytrawne. Aby choć trochę zbliżyć się do pierwowzoru, postawcie na placki po węgiersku. To najczęściej wybierany przepis na placki w takim właśnie wydaniu. Warto także wypróbować placki ziemniaczane po góralsku. Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem to z kolei propozycja dla miłośników kulinarnych eksperymentów. Połączenie łososia z kaparami i oliwkami zapewni zupełnie inne doznania smakowe niż te znane dotychczas.
Każdy kraj ma swoje przysmaki z ziemniaków. Ukraińskie deruny niewiele różnią się od dobrze znanych placków ziemniaczanych, mają zatem dużą szansę trafić na polskie stoły i znakomicie się na nim rozgościć.
Przeczytajcie też: Ile smażyć placki ziemniaczane i co zrobić, żeby były chrupiące?
Komentarze (0)