Ganasz – co to jest? Jak zrobić ganache?
Nazwa ta brzmi dla ciebie egzotycznie i zastanawiasz się, co to jest ganasz? Spieszymy z odpowiedzią! Specjał ten należy kojarzyć przede wszystkim z kuchnią francuską i najprościej można opisać go jako intensywnie czekoladowy dodatek do deserów. Bywa używany jako polewa i dekoracja do wypieków, ale zamienić go można również w puszysty krem, który kapitalnie prezentuje się w szklanych pucharkach. Prezentujemy, jak zrobić ganasz krok po kroku. Z naszymi poradami bez problemu zostaniesz mistrzem domowych deserów!
Ganasz – co to takiego? Z czego się składa?
Oryginalny przepis na ganache obejmuje zaledwie dwa składniki. Pierwszy z nich to dobrej jakości czekolada o dużej zawartości kakao. Receptura nie byłab kompletna bez śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu na poziomie 30 lub 36%. Obecnie szefowie kuchni przygotowują ten deser także z użyciem czekolady mlecznej, mieszanki mlecznej i gorzkiej, a nawet białej. Dowiedz się, jak zrobić ganache, które będzie idealnie kremowe i urozmaici twoje domowe słodkości.
Jak zrobić czekoladowe ganache krok po kroku?
Choć ganasz wymaga użycia tylko dwóch produktów, które są powszechnie dostępne, konieczne jest trzymanie się kilku kluczowych zasad. Nie ma tu miejsca na chaotyczne działania, które mogłyby zniweczyć cały wysiłek. Zatem, jak przygotować czekoladowy ganache?
Ważne jest zachowanie odpowiedniej ilości składników. Jeśli ganache chcesz wykorzystać do dekoracji ciasta, wymieszaj czekoladę ze śmietaną w proporcjach 2:1. Oznacza to, że np. na 200 gramów czekolady przypadać będzie 100 mililitrów kremówki. Natomiast jeśli zależy ci na bardziej płynnej konsystencji ganaszu, wymieszaj produkty 1:1.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do szerokiej miski.
- Śmietanę wlej do rondelka i podgrzewaj do momentu, aż będzie gorąca. Nie można jednak dopuścić do jej zagotowania, ponieważ może się zwarzyć.
- Gorącą kremówką zalej czekoladę, odczekaj 5 minut i dokładnie wymieszaj. Masa musi być idealnie gładka!
- Pozostaw do ostygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wstaw naczynie do lodówki, by całość stężała.
- W takiej formie używaj do dekoracji babeczek, tortów, mazurków.
Jak urozmaicić przepis na ganache?
Ganache możesz zamienić także w puszysty krem, który doskonale sprawdzi się jako podstawa deseru podawanego w pucharku. Gdy masa w lodówce stężeje, wyjmij ją i odczekaj, aż uzyska temperaturę pokojową. Następnie zmiksuj na średnich obrotach, by uzyskać puszystą konsystencję.
Do czego wykorzystać ganasz?
W pierwszej kolejności na skosztowanie czeka czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi. Oto deser, który stanie się idealnym zwieńczeniem uroczystego obiadu. Fantastycznie orzeźwi także podczas wakacyjnych upałów! Pamiętaj o wszechstronności francuskiego ganache, który posłuży do udekorowania mazurka czekoladowego oraz babki piaskowej – wypieki kojarzą się głównie z Wielkanocą, ale czemu nie sprawić sobie słodkiej przyjemności nawet bez specjalnej okazji? My nie widzimy przeciwwskazań!
Zgrabne muffinki z czekoladową, aksamitną polewą będą prezentować się jeszcze bardziej kusząco. Podobnie zresztą jak ptysie ze śmietaną, do których domowy ganasz też pasuje jak ulał. Aż ślinka cieknie na samą myśl? Zapraszamy do kuchni!
Komentarze (0)