Kassler – co to jest? Jak się robi?

Czym jest kassler? Co to jest i skąd się wywodzi? Kassler to nie potrawa, a raczej mięsna baza do wielu dań kuchni niemieckiej.

Kassler – co to jest i jak powstaje?

Co to jest kassler? To rodzaj peklowanej wieprzowiny, którą piecze się, smaży lub gotuje i podaje z różnymi dodatkami, często z zasmażaną kapustą. Kassler wywodzi się z kuchni niemieckiej i jest podstawą wielu dań. Kassler serwuje się w jednym posiłku również z pieczonymi ziemniakami lub brukwią. Ta popularna berlińska potrawa cieszy się popularnością również w Szwajcarii i Austrii.

Do dziś nie wiadomo, skąd wywodzi się nazwa kassler, ale najbardziej prawdopodobna teoria głosi, że mięso nazwano tak na cześć rzeźnika Cassela z Berlina, który po raz pierwszy przygotował wieprzowinę w taki sposób. Możliwe jest też, że określenie to wywodzi się od płytkiego garnka przeznaczonego do duszenia mięsa nazywanego kasseler.

Jak się robi kassler?

Jak zrobić kassler z kiszoną kapustą? Do przygotowania dania kassler wykorzystuje się dobrej jakości szynkę, schab, karkówkę, boczek lub żeberka. Mięso jest solone, a później wędzone na zimno lub na gorąco. Alternatywą dla wędzenia jest pieczenie lub smażenie. Gotowy kassler dusi się w kiszonej kapuście, podobnie jak golonkę, lub podaje z zasmażaną kapustą kiszoną.

Kassler można podawać jako mięso do obiadu, ale też wykorzystywać do gulaszu lub innych potraw jednogarnkowych z mięsem. Kassler serwuje się też jako wędlinę bezpośrednio na kanapkach lub na półmisku z kiełbasami i serami.