Sukraloza – co to jest? Jaki ma smak i zastosowanie?

Wśród wielu dostępnych opcji zamienników cukru, sukraloza zdobywa popularność zarówno w kuchni domowej, jak i w przemyśle spożywczym. Możecie jednak się zastanawiać – sukraloza… co to jest? W tym tekście znajdziecie odpowiedzi na wszystkie pytania.

Sukraloza – co to takiego?

Sukraloza (E955) to sztuczny słodzik, który zyskał popularność dzięki właściwościom słodzącym bez zbędnych kalorii. Jest o wiele słodsza niż cukier stołowy, co oznacza, że potrzebujemy jej znacznie mniej, aby osiągnąć pożądany stopień słodyczy.

Wszystko brzmi świetnie, ale nadchodzi pora na najważniejsze pytanie: jaki smak ma sukraloza? Sukraloza smak ma bardzo zbliżony do cukru, ale bez charakterystycznej goryczy, która może występować w niektórych substytutach.

Sukraloza – z czego właściwie powstaje?

Sukraloza jest związkiem pochodnym sacharozy, czyli zwykłego cukru. Jednak w tym związku chemicznym cząsteczki cukru przechodzą transformację, podczas której trzy atomy wodoru są zamieniane na trzy atomy chloru. To właśnie dzięki temu sukraloza staje się o ok. 600 razy słodsza niż cukier, a jednocześnie nie ma żadnych kalorii. Sukraloza nie podnosi poziomu glukozy we krwi i nie podwyższa poziomu insuliny po posiłku, co oznacza, że mogą po nią sięgać również osoby zmagające się z cukrzycą.

Sukraloza – zastosowanie w codziennych przepisach

Nie musicie poświęcać wiele czasu na szukanie nowych i trudnych przepisów, by zastosować sukralozę w swojej kuchni. Wystarczy, że w swojej codziennej klasycznej cafe latte lub w kawie zbożowej zastąpicie cukier poprzez użycie granulek sukralozy, a wykluczycie zbędne kalorie ze swojej diety. Sprawdzi się również świetnie w cieście na słodkie naleśniki czy w porannych wegańskich racuchach z dynią i jabłkami.