Hekele — co to jest za sałatka? Jak zrobić?

Sałatka czy pasta – czym tak naprawdę jest hekele i dlaczego warto przyrządzić ją w domu? Wielbicielom sałatek śledziowych ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu. Proste składniki i szybkie przygotowanie to oprócz smaku jej największe walory. Jak zrobić hekele – tradycyjną śląską potrawą jedzoną przeważnie w poście, która błyskawicznie zyskała miano smacznej przystawki? Podpowiadamy!

Moczone śledzie – główny składnik śląskiej sałatki hekele

Hekele – co to jest i jakie produkty będą potrzebne do przygotowania tego dania? Do śląskiej sałatki śledziowej będziecie potrzebować solonych płatów ze śledzia lub matiasów. Po opłukaniu należy je wymoczyć w wodzie lub mleku. Należy jednak wziąć pod uwagę, że mleko wyciągnie sól dwa razy szybciej i nada im delikatniejszego smaku. Długość moczenia jest uzależniona od stopnia zasolenia śledzi. Może zatem wystarczyć pół godziny, ale te bardziej słone będą potrzebowały nawet kilku godzin. Ważne jest to, żeby po zakończeniu moczenia nie straciły swoich charakterystycznych walorów smakowych. Tak przygotowane i pokrojone w kostki śledzie są gotowe do połączenia z innymi składnikami sałatki.

W jaki sposób kroić śledzie na hekele?

Tę potrawę można podawać na dwa sposoby – jako pastę lub sałatkę. W pierwszym przypadku śledzie należy zmielić w maszynce do mięsa lub zblendować. W taki sam sposób postępujemy także z resztą składników. Uzyskaną jednolitą masą smarujemy pieczywo. Aby zaserwować hekele w formie sałatki, śledzie muszą być pokrojone w bardzo drobną kosteczkę. Może być ona podawana zarówno ze świeżym chlebem, jak i z ugotowanymi w łupinach ziemniakami. Hekele to nie tylko propozycja przekąski do podania na co dzień, ale świetnie także sprawdzi się jako potrawa na wigilijnym stole dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na inną odsłonę śledzia.

Jakie składniki oprócz śledzia do sałatki hekele?

Chociaż ryba jest głównym bohaterem tego dania, to bez doskonale dobranych składników nie smakowałaby tak wybornie. Skoro wiecie już, co to są hekele, czas dowiedzieć się, co dodać do wymoczonego śledzia. Będziecie potrzebować ugotowanych na twardo jajek, kiszonych ogórków oraz pokrojonej w słupki cebuli. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, kiszone ogórki możecie zastąpić korniszonami lub dodać marynowaną paprykę. Jednak oryginalny śląski przepis opiera się wyłącznie na czterech składnikach, dzięki czemu tę sałatkę mogą przygotować z sukcesem nawet osoby, które niezbyt pewnie czują się w arkanach sztuki kulinarnej.

Dodatki do hekele – idealne wykończenie śląskiej sałatki ze śledzia

Prostota wykonania hekele nie ogranicza się jedynie do ilości łatwo dostępnych składników. Do doprawienia sałatki także nie potrzeba wyszukanych dodatków. Sos sporządza się bowiem na bazie majonezu połączonego ze śmietaną lub jogurtem, a smak podkreśla się jedynie musztardą i białym pieprzem. W zależności od preferencji przepis na sos można także nieco zmodyfikować, pomijając majonez lub użyć jedynie musztardy. Wymieszane dokładnie hekele najlepiej odstawić do lodówki do schłodzenia i przegryzienia się smaków.

Potrawy, które doskonale wkomponują się w śledziową ucztę

Wątpliwości na temat hekele, co to za potrawa i jak się ją przyrządza, zostały już rozwiane. Jeśli planujecie przyjęcie, na którym śledź wystąpi w głównej roli, nie może na nim zabraknąć tatara ze śledzia, z mocniejszym akcentem w postaci dodatku koncentratu pomidorowego. Bogactwo przypraw w śledziach korzennych zaspokoi najbardziej wyszukany gust miłośników rybnych przysmaków. Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu, z jabłkiem i cebulką to propozycja nieskomplikowanej, ale jakże wykwintnej przystawki, która uświetni każdą śledziową ucztę. Wśród tak doborowego towarzystwa śląskie hekele nie będą jedynie dopełnieniem, ale zupełnie nowym smakiem, który z pewnością warto wypróbować!