Jak przechowywać ocet jabłkowy? Jak długo można to robić?

Sprawdźcie, jak przechowywać ocet jabłkowy po otwarciu butelki i korzystajcie z unikalnych walorów tej aromatycznej przyprawy kuchennej. Wystarczy zaledwie łyżeczka kwaskowato-winnego płynu, by przygotowywana potrawa nabrała zdecydowanie głębszego smaku. Subtelny posmak dojrzałych jabłek sprawia, że ocet jest cenionym dodatkiem do sałatek, surówek, przetworów oraz marynat mięsnych.

Ocet jabłkowy – przechowywanie i przygotowanie

Wbrew pozorom przygotowanie własnego octu jabłkowego nie jest skomplikowane, ale wymaga nieco cierpliwości, ponieważ dwuczęściowa fermentacja trwa około 3 miesiące. Zgodnie z przepisem na ocet jabłkowy umyte oraz pokrojone na ćwiartki jabłka wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi umieśćcie w dużym, wyparzonym wcześniej słoju i zalejcie letnim roztworem cukru z wodą (około 2 łyżki na 2l). Wierzch naczynia nakryjcie materiałem, odstawcie w ciemne miejsce na około 4-6 tygodni. Przez pierwsze dni mieszajcie raz dziennie jabłka i zbierajcie powstającą pianę. Gdy owoce opadną, a na powierzchni powstanie przypominająca galaretę warstwa (tzw. matka octowa) przestańcie mieszać i czekajcie kolejne 4-6 tygodni. Kiedy powstały roztwór nabierze charakterystycznego aromatu octowego, to znak, że proces fermentacji dobiegł końca. Z powierzchni ściągnijcie łyżką matkę octową, a płyn przefiltrujcie przez gęste sitko lub gazę do czystych, wyparzonych butelek. Gotowe!

Jak przechowywać ocet jabłkowy?

Zastanawiacie się, jak i gdzie przechowywać ocet jabłkowy własnej produkcji? Gotowy i odcedzony płyn przelejcie do szklanej butelki ze szczelnym zamknięciem, np. zakrętką lub korkiem. Jeśli szkło będzie w ciemnym kolorze, wówczas nie ma potrzeby trzymania octu w zacienionym miejscu. Gdy naczynie jest bezbarwne, wówczas lepiej schować ocet do szafki lub spiżarki, gdzie nie docierają promienie słoneczne. Nie bez znaczenia jest również dobranie odpowiedniej temperatury: najlepsze będą warunki pokojowe lub lekki chłód. Nie ma potrzeby chowania go w lodówce, ponieważ znajdujące się w roztworze kwasy w naturalny sposób zapobiegają rozwojowi bakterii czy pleśni. A jak przechowywać ocet jabłkowy po rozcieńczeniu? W tej sytuacji kwasowa bariera chroniąca jest znacznie naruszona, dlatego by roztwór się nie zepsuł, lepiej trzymać butelkę w temperaturze 4-6°C i zużyć w ciągu kilku dni.

Pyszny ocet jabłkowy – jak długo przechowywać?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jak długo można przechowywać ocet jabłkowy, ponieważ jest to produkt o przedłużonym terminie przydatności do spożycia. Otwierając butelkę, należy zawsze sprawdzać, czy zapach i smak produktu nie uległy zmianie, lub na powierzchni nie pojawiła się pleśń, co jest oznaką zepsucia. Warto przy tym pamiętać, że mętność lub wytrącenie osadu na dnie butelki są zupełnie naturalnym zjawiskiem i nie wpływają na obniżenie jakości produktu.

Do czego można użyć właściwie przechowywanego octu jabłkowego? Niewielką ilość roztworu uwzględniają liczne przepisy na domowe przetwory, jak np. idealne na przekąskę ogórki curry o egzotycznym aromacie lub intensywnie czerwona papryka marynowana z miodem. Odrobina octu wzbogaci smak buraczków zasmażanych i sałatek obiadowych, a dodana do zalewy mięsnej świetnie podkreśli smak kruchych żeberek w glazurze, nadziewanego schabu czy soczystej grillowanej polędwiczki wieprzowej. Smacznego!